perjantai 23. maaliskuuta 2018

Ekologisuus häissä

Ekologisuus on aiheellisesti suuri teema vähän kaikilla elämänalueilla eivätkä häät ole poikkeus. Häät vietetään sillä ajatuksella, että se on kerran elämässä -tapahtuma, joten moni saattaa ajatella, että no, kai minä nyt tämän kerran saan olla ajattelematta koko maailman parasta. Suomessa avioliittoja kuitenkin solmitaan vuodessa lähes 25 000 (lähde). Vaikka kaikkia häitä ei vietetä suurella hulabaloolla, riittää kunnon pirskeitä sen verran, että jos jokainen pari juhlii välittämättä huomisesta, tässä käy vielä hullusti.

Itse haluankin siis pitää huolta siitä, että häissämme pohditaan myös sitä, mikä on vaikutuksemme ympäristöön.Täydellisiä ekohäitä ei todellakaan ole luvassa enkä yritä jeesustella, että kaikessa pitää pohtia vain ympäristöä, mutta ehkä toivoisin, että itse pystyn pitämään järjen kädessä, mitä ostoksiin ym. valintoihin tulee ja ehkä voin inspiroida jotakuta muuta pohtimaan omia valintojaan.

Tässä siis muutamia asioita, joita hääjärjestelyiden lomassa voisi pohtia:

Jotain uutta vai jotain vanhaa
Hääkirppikset ovat tulleet jäädäkseen sekä Facebookiin että ihan omaksi sivustokseen. Häätavara liikkuukin ihailtavaa tahtia ja jonkun toisen täydellistä päivää täydentänyt asia pääsee tuottamaan iloa uudelleen. Tai jos joku on sattunut tekemään hutiostoksen, saattaa se ollakin toiselle kelpoaarre.

Myös hääpuvut tekevät nähdäkseni kauppansa hyvin kirppiksillä. Jos itse ei löydä sopivaa hääpukua käytettynä, voi ainakin pohtia, pistäisikö sen kuitenkin kiertoon omien häiden jälkeen kaapissa pölyttymisen sijaan. Itse aion teetättää pukuni, joten se tulee tietysti uutena. Häiden jälkeen tulen muokkaamaan mekon siten, että sitä voi käyttää myös häiden jälkeen, joten puku ei toivottavasti jää vain kaappiani koristamaan. Samalla tuen suomalaista työtä.

Saisinko tämän lainaksi?
Häähuumassa tulee ehkä helposti hankittua asioita ennen kuin miettii, tarvitseeko jotakin edes ostaa. Kun kirpparilla jotain osuu silmään, niin tilaisuuteen on tartuttava, eikö vain? Mutta tarvitseeko kaikkea ostaa itselle? Olisiko muutamalla ystävällä hanallinen boolimalja, jotka saisi lainaan? Tai voisiko valokuvausseinän vuokrata? Toki voi ajatella, että jos ostaa asioita käytettynä ja myy eteenpäin, se on vähän kuin vuokraamista.

Vähemmän on enemmän
Mitä vähemmän häihinsä haalii erilaisia asioita kuten koristeita, sitä vähemmän se kuormittaa ympäristöä. Itse en todellakaan ole mikään minimalismin edustaja, joten tähän minun tulee erityisesti kiinnittää huomiota. Tarvitseeko pöydässä olla kukkia ja kaitaliinoja ja paperikoristeita ja helmikoristeita ja ja ja...? Todennäköisesti kokonaisuus on myös tyylikkäämmän näköinen, jos ihan kaikkia Pinterestistä bongattuja ideoita ei toteuta omissa häissään.

Kukat, voi kukat!
Häissä kuin häissä on oltava kukkia, on varmasti monen ajatus. Myös itse haluan häihimme kukkia, mutta en hinnalla millä hyvänsä. Olenkin kirjoitellut omista kimppuajatuksistani. Kukat ovat ehkä suurin yksittäinen juttu ruoan ohella, joissa voi tehdä merkittäviä valintoja ekologisuuden sekä myös eettisyyden näkökulmasta. Kukkien ympäristövaikutusten pohtiminen voi kuitenkin olla kuluttajalle vaikeaa: kotimaisia ei tarvitse kuskailla lentokoneilla, mutta ne on kasvatettava kasvihuoneissa.

Afrikan ja Etelä-Amerikan kehittyvistä maista tulevissa kukissa on kuitenkin myös muita hankaluuksia: Usein työntekijät työskentelevät kurjissa oloissa, huonolla palkalla ja kukkatilat kuormittavat ympäristöä torjunta-aineilla sekä valtavalla vedenkulutuksella.

Koska kaikkia kukkia ei kotimaisina saa, kannattaa pohtia, saisiko kukkia Reilun kaupan versioina. Reilun kaupan kukkatiloilla pidetään huoli siitä, että työntekijöiden työskentelyolosuhteet ovat inhimilliset, palkka verrattain hyvä sekä satsataan ympäristöstä huolehtimiseen.

Mieti toki myös sitä, voisiko koristelua ainakin osittain toteuttaa muutoin kuin kukilla. Kuuntele asiantuntijoita, kun he varoittavat jonkin kukan saatavuuden hankaluudesta tiettynä vuodenaikana.

Tässä pari hyvää artikkelia asiasta:
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/kukkakimpun-alkuperan-jaljil-1
http://www.maailma.net/kampanjat/suosi-asiallisissa-oloissa-kasvatettuja-kukkia

Ruoka
Jonkin verran on näkyvissä trendiä kasvisruokahäistä tai vegaanisista häistä. Tämä on varmasti erinomainen asia, jos pari itse noudattaa kasvisruokavaliota tai vegaaniutta. Itse sekäsyöjänä en tällaiseen ole valmis lähtemään, mutta jonkin verran varmasti pohdimme myös häidemme ruoan ilmastollisia vaikutuksia, koska näin teemme arjessammekin.

Suomen ihanimmat häät -ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella iso osa morsiamista paheksui yhden morsiamen päättäväisyyttä siinä, ettei hän halunnut liharuokaa häihinsä. Muut morsmaikut pitivät sitä tosi itsekkäänä. Onko niin, että häissä saa olla itsekäs vieraslistan, musiikin, koristeluiden ja ohjelman suhteen ("Nehän on teidän häät!"), mutta auta armias, jos haluat ajatella eläinten oikeuksia tai ilmastonmuutosta, ja itsekkyytesi ylettyy ruokaan saakka?! Sanoisin kaikille, jotka pohtivat täysin kasvishäitä, että siittä vaan! Kasvisruoka voi olla aivan yhtä maukasta ja juhlallista kuin sekaruokakin, eivätkä vieraat siihen kuole, jos joutuvat kerran syömään vähän eettisemmin.

Myös lähiruoka on noussut trendikkääksi, ja hyvä niin. Lähellä tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä vähemmän ja tiedät, minne rahasi menevät. Voi siis esimerkiksi pohtia, tulisiko hääkakku suomalaisista marjoista eksoottisten hedelmien sijasta. Jos tämä asia tuntuu itselle tärkeältä, kannattaa se varmaan huomioida jo pitopalvelua tai ravintolaa valitessa. Jos ruoat tekee itse, on valintapäätökset tietysti helpompi tehdä.

Häämatkalle
Meidän taloudessamme suurimman kuorman hiilijalanjälkeemme tuo lentäminen. Niin ihanaa kuin matkustelu onkin, on se myös maapallomme kannalta hyvin kuluttavaa, jos sen tekee lentäen. Häämatkalle lähtiessä voikin pohtia, olisiko kotimaanmatka vaihtoehto. Itse siihen tuskin tyydymme, saatammepa tehdä jopa kaksikin häämatkaa, joten tässä asiassa on itselläni eniten peiliinkatsomista...

Olipas paasaamista! Häiden suunnitteluun liittyy tuhansia päätöksiä ja rahaa palaa yleensä väistämättä hurja määrä. Ymmärrän siis sen, ettei pitopalveluhärdellin keskellä jaksa enää kysellä ruoan alkuperää. Ja sen, että halpoja tuontikukkia ostamalla saattaa kotimaisiin verrattuna säästää merkittäviä summia rahaa. Mutta ehkä voisimme kaikki miettiä asiaa ainakin jossakin kohtaa hääsuunnitteluamme. Meillä kun on vain tämä yksi maapallomme.

6 kommenttia:

  1. Minusta listalle olisi ekologisuuden ja eettisyyden vuoksi pitänyt ehdottomasti nostaa kiinakaupat ja niistä tilaaminen. Vai oliko sinulle tietoinen valinta jättää se pois? Koska tämä tuntuu olevan hyvin herkkä aihe esimerkiksi facebookin hääryhmissä. Mutta minusta yksi helppo ja tietoinen valinta on olla tilaamatta mitään Kiinasta. Sen pystyisi jokainen halutessaan tekemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet Sanna ihan oikeassa! Ei ollut tietoinen valinta, vaan kun tekstistä tuli jo niin pitkä, päätin olla keksimättä lisää aiheita. Mutta hyvä, että tämä tuli tänne!

      Olen aivan samaa mieltä kanssasi. Jos jonkin asian saa Suomesta, kannattaa ehdottomasti käyttää ainakin jonkin aikaa sen puntaroimiseen, maksaako mieluummin todennäköisesti vähän enemmän Suomesta ostetusta tuotteesta kuin tuontitavarasta. Toki pitää muistaa sekin, että esim. askartelutarvikkeita ostaessaan ei välttämättä tiedä, tulevatko suomalaisen kaupan tuotteet joka tapauksessa Kiinasta tai muualta kaukaa.

      Poista
  2. Minusta tämä kirjoitus ei ollut yhtään paasaamista, vaan hyvää pohdintaa ja ajatusten herättelyä. Varsinkin, kun myönsit suoraan omat "heikot lenkkinne". Meillekään ei ole tulossa mitään ekohäitä, vaikka arjessa olen kova ympäristön puolestapuhuja. Pihinä tyyppinä olen tehnyt suurimman osan koristeista kierrätysmateriaaleista, mutta muuten uutena ostettuja asioita on tietysti paljon. Olen viimeiseen asti halunnut välttää kiinakauppoja, koska mielestäni niistä tilaaminen on karannut ihan täysin käsistä. Pari viikkoa sitten tein kuitenkin tietoisen poikkeuksen ja tilasin yhdestä kiinakaupasta paperipillejä. Siellä kun ne maksoivat 3€, Suomessa hintaa olisi ollut n. 10 kertaa enemmän. Mutta jospa se kerta jäisi viimeiseksi. Koko pillithän eivät todellisuudessa olisi olleet edes mikään välttämättömyys, mutta onneksi ne maatuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, jos herätti pääasiassa nyökytteleviä reaktioita! Se on totta, että kaikkea ei Suomesta saa järkevästi ja sitten on aina se kysymys, että olisivatko ne kalliitkaan pillit suomalaisia olleet...

      Poista
  3. Itselläkin mielessä ekohäät, koska sopii omiin arvoihin parhaiten (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä, jos sellainen yleistyy! Itse en kehtaa ekohäistä meidän kohdallamme puhua, mutta yritän pitää nämä arvot mielessä.

      Poista