lauantai 7. huhtikuuta 2018

Hääjuomat


Monet morsiamet (kyllä, tästä asiasta olen nähnyt vain morsianten kommentteja) sanovat, etteivät halua häistään mitään örvellystä ja haluavat säännöstellä vieraiden alkoholinsaantia. Toisaalta monien huoli on se, että juomat riittävät. Olisihan noloa, jos alkoholijuomat loppuisivat kesken hauskanpidon.

Hauskaa voi ehdottomasti olla ilman viinaa, mutta kyllä minä kuulun siihen koulukuntaan, joka haluaa huolehtia häiden juomatarjoilusta siinä missä ruokapuolestakin. Yksi hääpaikan valintakriteereistä oli se, että sinne saa viedä omat huomat, sillä ravintolan hinnoilla emme olisi kyenneet tarjoamaan vieraille juomia.

Koska meillä häitä vietetään pääasiassa kaveriporukalla, on tunnelma toivottavasti lähempänä hyviä bileitä kuin sukujuhlia. Tietenkään tavallisia kotibileitä vastaavia juhlia ei ole tarkoitus järjestää, laitetaanhan häihin sen verran rahaakin. Alkoholia kuitenkin juhlissamme kuluu todennäköisesti ihan reippaasti. Mitäs juomia on sitten tarkoitus hankkia? Emme ole kovin tarkkaan vielä juomia suunnitelleet, mutta ajatuksia on heitelty ilmoille. Aika perinteisillä linjoilla mennään tässä suhteessa.

Häiden alkuun olisi kiva järjestää kaikille jotkut pienet alkujuomat samalla, kun ihmiset odottavat vihkimisen alkamista. Jotakin melko kevyttä ja raikasta varmasti tässä vaiheessa. Vihkimisen jälkeen todennäköisesti nostetaan maljat kuohuviinin muodossa. Ruoan kanssa tarjolla on tietysti puna- ja valkoviiniä, mutta myös joitakin laadukkaampia oluita voisi olla tarjolla ruoan kanssa.

Loppuillan tunnelmasta humaltumisen muodossa vastaavat viinitonkkien lisäksi olut-, siideri- ja lonkerotölkit. Emme kuulu niihin ihmisiin, joita tölkit kovasti häiritsevät. Voisimme kuitenkin harkita kustomoitujen neopreenisten tölkkisukkien (en keksinyt parempaa termiä) hankkimista. Ne voisivat samalla toimia mahdollisesti vieraslahjoina.


Olemme pohtineet myös drinkkibaaria. Tällöin baarista voisi tilata itselleen jonkin juoman parista-kolmesta eri vaihtoehdosta. Tämä vaatisi yhden henkilön baariin töihin. Voisi toki olla niinkin, että jokainen saisi halutessaan sekoitella itselleen drinkin ohjeiden mukaan, mutta eihän se olisi yhtä hienoa. Myös booli/boolit voisivat olla vaihtoehtona drinkeille. Sekä booli että drinkit muiden juomien lisäksi olisivat melko varmasti liikaa. Joka tapauksessa haluan, että myös laadukkaita alkoholittomia vaihtoehtoja on tarjolla.

Juomat tulemme melko todennäköisesti hankkimaan ulkomailta. Viro on tietysti perinteinen vaihtoehto, mutta verojen noustua, monet suuntaavat katseensa nykyään Riikaan. Ei mahdoton vaihtoehto meillekään. Toinen alkoholikohdemaa voisi olla Slovakia, jonne matkaamme ensi keväänä jääkiekkoa katsomaan. Harkitsemme reissun tekoa autolla, jolloin hääjuomat voisi tuoda samalla reissulla. En ole kyllä selvittänyt Slovakian hintatasoa, mutta jotenkin luulisin sen olevan Suomea ja Viroa edullisempi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti