sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Tee itse: Laser-leikatut kutsut ja koristeet

Osa teistä näkikin varmasti perjantaiaamun Instastoryssani, mitä varten heräsin lomaviikon perjantaina kello seitsemän. Vietimme aamun sulhaseni kanssa Ison Omenan kirjastossa laser-leikkurin ääressä. Ajatuksena meillä oli kokeilla muutamia eri juttuja hääkutsujamme sekä koristelua varten. Mitään valmiita lopputuloksia ei siis ollut tarkoituskaan saada aikaiseksi.



Sulhasen tekemä palmu-
lamppu on leikattu
laserilla.
Esimerkiksi ylläolevan kaltaiset kuviot ovat yleistyneet niin koristelussa kuin kutsuissakin. Moni tilailee näitä valmiina kiinankaupoista, mutta tiesitkö, että laser-leikkurilla tällaisia toteuttaa suhteellisen helposti itsekin, jolloin saa juuri sellaiset kuin haluaa.

Meillä erityisesti sulhanen on innostunut laser-leikkurin käytöstä osana häiden ilmettä. Hän on jo aiemmin leikannut laserilla kaikennäköisiä juttuja, joten hän tuntee hyvin tekniikan mahdollisuudet. Silti saimme uusiakin ideoita kirjastokäynnillämme.

Kirjoittelin jo aiemmin tekstin kirjaston käytöstä osana hääsuunnittelua. Nyt tartuimme itse ensimmäistä kertaa kirjaston tarjoamiin palveluihin häihin liittyen. Kokeilimme siis tehdä kutsuihin tulevan pitsimäisen päällisosan. Lisäksi leikkelimme muutaman perhosen, joita voisi hyödyntää häiden koristelussa eri tavoin. Nämä tulevat myös mahdollisesti korvaamaan taiteltavat perhoset, joita vähän suunnittelin jossakin vaiheessa.

Kutsukokeilu

Lisäksi leikkasimme muovista kokeilukappaleen mandala-leimasinta varten. Tekipä sulhanen vielä perhosenkin leimasimeksi.


Kokeilimme myös, onnistuisiko kutsutekstin polttaminen laser-leikkurilla suoraan korttikartonkiin. Kyllä onnistuu! Ja mielestämme lopputulos (vielä säätöjä vaativakin versio) on esimerkiksi tulostettua paperia siistimpi ja hieman omaperäisempi.



Laser-leikkuri toimii siis siten, että tietokoneen kautta leikkuriin lähetetään kuva, joka on esim. vektorimuodossa. Kuvaa valittaessa tulee olla tarkkana, että sen voi varmasti toteuttaa leikkurilla. Yritin aluksi etsiä esim. mandala-kuvia kuvapalvelusivustoilta: sekä ilmaisista että maksullisista versioista (hakusanoina esim. butterfly laser cut template). Ilmaisia ei löytynyt kovinkaan laajasti ja maksullisten hinnat taas ovat aika hurjia. Viimein tajusin etsiä kuvia myös Etsystä ja sieltähän aukesikin aikamoinen vektorikuvien ihmemaa eivätkä hinnat huimanneet päätä, etenkin kun suhteuttaa panostuksen häiden kokonaisbudjettiin. ;)

Näitä tulisikin sitten aika helposti vaikka satoja
erivärisinä. ;)

Tässä ei näy nimi- &
päivämääräosuutta.
Ostimme tämän vieressä näkyvän kutsun mallin Etsystä. Kuva tuli saman tien zip-pakettina useammassa eri tiedostomuodossa sähköpostiin. T. vielä erikseen leikkasi kuvasta ylimääräiset osat pois ja lisäsi vähän reunoja. Lisäksi hän taiteili itse kutsujen kansiin nimemme ja päivämäärän, myös sellaisena kokonaisuutena, jonka voi leikata kokonaisena irti. Pieni muutos tuohon kyllä pitää tehdä, sillä häävuoden sulhaseni oli kirjoittanut väärin ja minäkin huomasin asian vasta katsellessani kuvia aikaansaannoksistamme.

Laser-leikkurin käyttö on periaatteessa melko yksinkertaista, mutta erityisesti eri asetusten valitseminen vaatii kokeilua ja mielellään myös asiantuntijan neuvoja. Kirjaston työntekijöiden tietotaitoa ja ystävällistä palvelua kannattaakin hyödyntää aktiivisesti.

Valitettavasti laser-leikkurit eivät ole vielä joka kirjaston vakiovaruste (laadukkaat ovat melkoisen hintavia), mutta jos haluaa tee-se-itse -hääparina toteuttaa omia ideoitaan laadukkaasti, suosittelen retkeä Espooseen. Loppuvuodesta avautuva Helsingin uusi pääkirjasto Oodi saattaa myös olla jatkossa toinen paikka tällaiseen hommaan. Kauempaakin tulevat voivat yhdistää vaikka tammikuun häämessureissuun (Love me do ja/tai Mennään naimisiin -häämessut) päivän kirjaston pajalla. ;) Aika kannattaa varata etukäteen: https://varaamo.espoo.fi.

Tässä leimasinkokeilua. Muovi loppui vähän kesken tuossa
mandalassa, mutta näillä voi kokeilla, toimiiko ajatuksemme
kankaanpainannasta.

Ai niin, ja se uusi idea meillekin: Laser-leikkurilla voi erillisen lisäosan avulla (löytyy Ison Omenan kirjastosta) kuvioida vaikkapa hääparin skumppa-/ shamppalaseihin nimet ja hääpäivän sekä mitä tahansa muuta, mitä keksii.

9 kommenttia:

  1. Oho! Tätä en tiennytkään! Kiitos kovasti vinkistä! Olen itse aika kärsimätön opettelemaan uutta teknologiaa, mutta sulho innostui, joten mahdollisuudet saada jotain aikaiseksi ovat jopa realistiset. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes! Kiva, jos joku muukin innostuu ja saa ideoita! :) Minäkään en tiedä, olisiko tästä tullut mitään, jos itse olisin joutunut opiskelemaan laitteen käyttöä, mutta toisaalta henkilökunta tuolla on tosi palvelualtista!

      Poista
    2. Ja laita ihmeessä vaikka sähköpostia tms., jos kaipaatte lisävinkkejä. :)

      Poista
  2. Nää on kyllä niin hienoja ja omaperäisiä, tykkään! 😊

    VastaaPoista
  3. Vautsi, kiitos vinkistä. En ole tajunnutkaan, että kirjastoa voisi hyödyntää. Iskin silmäni heti noihin perhosiin. Meillä on vieraslahjarasioissa perhoskiinnitys ja perhonen on myös vieraiden nimikyltteinä kattauksessa. Kirjastossa saisi helposti tehtyä lisää koristeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tästä oli apua! Kirjaston tarjontaa ei moni tunne. Itse tulee hyödynnettyä jo töiden puolesta, joten on sitä kautta tullut tutuksi, mitä kaikkea siellä voi tehdä.

      Poista
  4. Nuo teidän kokeilunne onnistuivat kyllä tosi hyvin! 😊 en itsekkään tiennyt, että kirjastot tarjoavat tällaisiakin palveluita 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Haluan mainostaa tätä laajalle, jotta muutkin hyödyntävät palveluita, jolloin ne varmasti säilyvät todennäköisemmin. ;)

      Poista