perjantai 11. tammikuuta 2019

Vinkkejä häämessuiluun


Tänä viikonloppuna alkaa tämän vuoden häämessukausi Mennään naimisiin -häämessuilla. Messut järjestetään siis 12.-13.1. Helsingin Wanhassa satamassa. Vaikka näiden messujen lipun hinta on hieman korkeampi kuin viikkoa myöhemmin pidettävän Love Me Don:n, suosittelen näitä perinteisiä messuja lämpimästi. Viime vuonna näillä messuilla tunnelma oli omasta mielestäni lämpimämpi ja ammattimaisempi. Näytteilleasettajia riittää ja näytökset ovat korkeatasoisia. Tilaa tuntui olevan myös enemmän. Ja siis viikon päästä vietettävä Love Me Do saa omat kehunsa ensi viikolla, upeat messut nekin! :)

Messukauden alkamisen kunniaksi ajattelin jakaa joitakin häämessuvinkkejä, joita olen ehtinyt, pääasiassa kantapään kautta, oppia muutamilla häämessukäynneilläni. Ihan alkuun annan vinkkejä, jos koko häämessutouhu tuntuu lähinnä ahdistavalta ihmismassoineen ja vieraiden ihmisten uteluineen, ja messuille meneminen ei kiinnosta tipan tippaa. Tämän jälkeen seuraa kaikille kelpaavia häämessuvinkkejä.

Kuva: Valo Films
Jos häämessuilu ei ole sinun juttusi
Vaikka olisit menossa naimisiin, häämessuille ei ole mikään pakko mennä. Ehkä itsestäänselvyys, mutta joskun niitä on pakko sanoa ääneen. Saat aivan yhtä hyvät häät järjestettyä astumatta jalallasi messuhalliin. Jos sinulla kuitenkin on vielä palveluntarjoajia valitsematta tai häiden tyyli täysin hukassa, saatat säästää kallista aikaa ja energiaa käymällä häämessuilla, jossa monta asiaa löytyy saman katon alta. Lähde messuille sillä asenteella, ettei siellä tarvitse pyöriä määräänsä enempää, jos ahdistaa; ei vaikka lipusta on maksettu. Ota mukaasi seuralainen tai useampi, joka ymmärtää tuskasi. Häämessupäivä on aivan luvallista aloittaa kuohuviinibaarista. Näin messut alkavat mukavasti ja ehkä rentoudut vähän. Ole myös avoin messuilla töissä olevien ihmisien lähestymisyrityksille. Häämessuilla tapaat pääsääntöisesti älyttömän ystävällisiä asiakaspalvelijoita, koska kukaan ei halua häidensä ympärille yrmyisiä työntekijöitä.

Älä mene yksin
Häämessut ovat tilaisuus, johon ei kannata osallistua yksin. Olen kokeillut, en suosittele. Päivästä saa paljon enemmän irti, kun on joku, jonka kanssa pallotella ideoita, jolle osoittaa kivoja yksityiskohtia, jolta kysyä mielipidettä, jonka kanssa nauraa hölmöille hääjutuille ja juoda skumppaa. Messuseuraksi kannattaa valita joku sellainen, joka on motivoitunut messuja kiertämään. On tylsää, jos seuralaisesi on ahdistunut tai jurottaa, kun sinä haluaisit vain ihastuneena huokailla kaikelle. Tämä kuvaus osuu useimmilla sulhaseen, joten älä väkipakolla raahaa sulhasta messuille, jotka ovat kuitenkin pääasiassa suunnattuja naisille. Toki monet miehet messuilta löytävät itselleen pukuvaihtoehtoja ja asusteita ja innostuneimmat tyypit innostuvat jostakin kattauksesta tai koristeyksityiskohdasta. Toivottavasti kennelläkään ei ole kaasoa, joka vastaisi aiempaa kuvausta negatiivisesta messuseurasta...


Varaa aikaa
Varaa messuille reilusti aikaa kierrellä. Joskus kiertely menee yllättävän nopeasti, kun itseä miellyttäviä palveluntarjoajia ei löydykään tai fiilis vain ei ole oikea. Useammin sitä kuitenkin löytää itsensä ihastelemasta hiuskoruja, joillaista ei ole ajatellut hankkia ja hilavitkuttimia, joihin ei ole varaa. Anna itsesi luvan kanssa katsella, räplätä, kysellä, jutella ym. Anna aikaa myös pienelle palautumiselle kiertelyn välissä esimerkiksi skumppalasillisen (kävikö jo selväksi, mikä on suosikkiasiani häämessuilla?) tai hyvän ruoan äärellä, erityisesti jos aiot tehdä oikeita ostopäätöksiä (ei kuitenkaan tällöin liikaa skumppaa...)

Pysähdy juttelemaan
Kuten jo aiemmin totesin, häämessuilla tapaa pisteillä pääasiassa todella ystävällisiä työntekijöitä ja yrittäjiä. Vaikka olisit hieman arempi tai hitaastilämpeävämpi persoona kuin allekirjoittanut, joka mummojen tapaan jututtaa vieraita ihmisiä uimahalleissa ja busseissa, yritä rohkaista itsesi juttelemaan häämessuilla palveluita tarjoavia ihmisiä. Saatat saada erinomaisia neuvoja ja löytää oikeasti hyviä palveluntarjoajia tai tuotteita häihisi. Keskustelut ovat usein myös lämminhenkisiä ja rohkaisevia ja tuovat sen spesiaalin tunteen: "Hei, minähän totta tosiaan olen menossa naimisiin! Olen morsian (tai sulhanen)." Unohda myös messuilla ajantuhlausajatus, joka minua ajoittain vaivaa: Saat kysellä ja ihmetellä aivan niin paljon ja kauan kuin haluat ilman, että ostat mitään. Säästä kuitenkin itseäsi vähän: Jos esimerkiksi juhlapaikka on jo varausmaksua myöten lukkoon lyöty, kävele pontevasti juhlatilapisteiden ohi ystävällisesti hymyillen ja lähestyttäessä kerro, että homma on jo hoidossa. En ole kohdannut häämessuilla turhaa tyrkytystä, vaikka myynti ajoittain on aktiivista.

Tältä pisteeltä löysin meille kuvaajan.
Myös tänä vuonna Valo Films löytyy
messujen sisäänkäynnin läheltä.
Mitä häämessuilta kannattaa etsiä?
Häämessuilla on edustettuna koko hääsuunnittelun kaari suunnittelun aloituksesta, polttareiden kautta hääjuhlaan ja varmaan asioihin sen jälkeen. Messuilta löytyy asioita, joita et koskaan tiennyt tarvitsevasi (ja ihan totuuden nimissä, et välttämättä tarvitsekaan, vaikka myyjä olisikin hyvä). Ole siis avoin uusien ideoiden varalta. Jos joku asia herättää kiinnostuksesi, laita se muistiin, vaikka palvelu ei olisikaan juuri sopiva sijainniltaan, hinnaltaan tai joltain mystiseltä komponentiltaan. Saatat löytää jonkin vastaavan tai kehitellä ideaa itsenäisesti pidemmälle. Saatat siis löytää minkä tahansa osasen häihinne, mutta seuraavien kohdalla kannattaa olla erityisen valppaana:

Häämessut ovat erinomainen paikka tutustua hääkuvaajiin. Tämä ammattiryhmä on sellainen, jonka kanssa kemioiden on kohdattava, jotta työn jälki on paras mahdollinen. Itse kuitenkin vähän vierastin ajatusta, että käytän sekä omaa että pienyrittäjien kallista aikaa siihen, että tapaan useampia kuvaajia testatakseni, ovatko kuvaajat mukavia (tässä toimintatavassa ei siis ole mitään väärää). Messuilla onkin mahdollista tavata useampia kuvaajia samalla kertaa ilman, että tuntee tuhlaavansa kummankaan aikaa. Itse löysin meille kuvaajan juurikin edellisillä Mennään naimisiin -messuilla. Myös pitopalvelut, joiden vertailu on ajoittain melkoista tuskaa, ovat usein edustettuina hyvin häämessuilla ja saatat saada tarjouksen kätevästi sähköpostiin, kun jätät yhteystietosi.

Messut ovat parhaita paikkoja katsastaa sormusvalikoimaa, jos vihkisormus (tai jopa kihlasormus) on hankintalistalla. Kuten Ida vuosi sitten, voit kulkea messukojujen väliä ja vertailla sormuksia aivan eri tavalla kuin kivijalkaliikkeitä kierrellessä. Lisäksi paikalla on kultaseppiä, joiden käsissä syntyy tarvittaessa aivan uniikki oma sormus. Kultaseppien messutarjoukset eivät myöskään ole pelkkää legendaa, vaan saatat tehdä tuntuvan säästön. Hääpukua metsästävän kannattaa tietysti katsastaa myös muotinäytökset, joista saa varmasti ainakin ideoita, mutta voi löytää myös sen unelmien mekon. Onhan puku aivan eri näköinen mallin päällä kuin löyhänä kaupan rekissä roikkuessaan. Toki esimerkiksi minun täytyy muistaa, että mekko näyttää myös ihan erilaiselta mallin kuin minun päälläni. :D

Ota kuvia
Tämä paikkamerkkiyksityiskohta
herätti kiinnostukseni,
mutta ei päätynyt meidän häihimme.
Kamera tai kännykkä tanassa kulkeminen ei ole vain meidän bloggareiden etuoikeus. Älä pelkää ottaa kuvia sinua inspiroivista ideoista. Jos joku yritys aidosti kiinnostaa, ota kuva myös heidän ständistään niin, että yrityksen nimi näkyy. Tällöin muistat, keneltä kyseistä palvelua saa, kun selailet ideakuviasi. On tietysti kohteliasta kysyä messupisteellä, onko kuvaus ihan ok, mutta tuskin sinua kukaan kieltää. Monilla yrityksillä on luonnollisesti käyntikortteja jaossa, joten nappaile niitä ahkerasti kiinnostavilta firmoilta. Jos otat tarjotun käyntikortin vastaan silkasta kohteliaisuudesta (ja on ihan hyväksyttyä sanoa "ei kiitos"), voit vaikkaa taittaa sen laukkuusi/taskuusi, jotta tiedät, että tämä ei ole varteenotettava vaihtoehto.

Huomenna siis messuilemaan hääblogimiitin merkeissä. Saa tulla moikkaamaan, vaikka tiedän, ettei se suomalaiseen tapaan kuulu. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti