tiistai 10. syyskuuta 2019

Hääkukat

Viimeksi kirjoittelin häidemme koristelusta. Kukat, jotka luonnollisesti ovat osa koristelua, ansaitsevat kuitenkin aivan oman tekstinsä. Kukat olivat meillä rahallisesti pihistyslistalla. Tähän vaikutti se, ettei meillä ollut sen kummempaa visiota, että haluamme juuri sitä tai tätä lajiketta pöytäkukkiin eikä minulla ollut kimpunkaan suhteen erityisiä toiveita värikkyyden lisäksi, mistä joitakin ideoita aiemmin esittelin. Tässä asiassa minuun iski myös pieni ekoahdistus, vaikkei meillä muuten mitkään ekohäät olleetkaan.

Kuva: Valo Films

Päädyimmekin siihen, että koristelu hoidetaan luonnonkukkien ja itse kasvatettujen kukkien yhdistelmällä. Olen kuvannut kasvatusprojektiani pähkähulluksi monessa kohtaa ja sitä se kyllä olikin johtuen erityisesti kahdesta tekijästä: Minulla ei ole juurikaan kokemusta kukkien kasvatukseesta ja lähinnä tapan huonekasveja. Lisäksi asumme kerrostalossa, joten kasvatus tapahtui parvekkeella. No, huonostihan siinä sitten kävikin. Parvekekukistamme häihin päätyi vain pieni kourallinen samettikukkia ja ketoneilikkaa, jotka sattuivat olemaan kukassa oikeaan aikaan. Nekin kuitenkin olivat surkean pieniä ja lyhyitä.


Pieni paniikki meinasi jossain vaiheessa iskeä, mutta onneksi apu oli lähellä. Viikkoa ennen häitä appivanhemmat kutsuivat meidät tutkimaan pihansa kukat ja kertomaan niistä mielipiteet. Osa oli pihaan istutettu meitä varten. Hääviikolla puhelimeeni ilmestyi Vantaan kukka-apu -niminen WhatsApp-ryhmä. Siihen kuuluivat kaksi omakotitalossa asuvaa ystävää, jotka laittelivat kuvia pihaltaan löytyvistä kukista. Niitä saisi kuulemma tulla hakemaan.

Kuva: Valo Films
Kuva: Valo Films

Näistä kolmesta paikasta sekä tienpientareilta löytyikin sellainen kukkameri, että lopulta kukkia taisi olla liikaakin. Itse en ole ihan varma, koska T:n äiti otti vastuun kukka-asetelmista täysin. Annoin tämän vastuun hänelle ilomielin!

Kuva: Valo Films
Kuva: Valo Films

Ja lopulta pöytien kukka-asetelmat olivat upeat! Paremmat kuin olisin koskaan voinut kuvitella. Ne olivat keskenään erilaisia, mutta se ei meitä haitannut lainkaan - päinvastoin. Kukat saivat myös paljon kehuja.

Kuva: Valo Films
Kuva: Valo Films

Entäs kimppu sitten? Minullahan oli itse asiassa kolmekin vaihtoehtoa, joista sain itseäni miellyttävän kimpun valita. Mikä tahansa niistä olisi sopinut, mutta valitsin kimpun, joka koostui pääasiassa keltaisista liljoista. Se puhutteli minua valinnan hetkellä kaikkein eniten ja lisäksi ainoan kummityttöni nimi on Lilja. Mutta kuinkas moni muu on saanut hääaamuna kolme kimppuvaihtoehtoa? :)

Kuva: Valo Films
Kuva: Valo Films

Ainoa harmitus kimpun suhteen oli se, ettemme muistaneet kumpaankaan potrettikuvaukseen ottaa kimppua mukaan. Se ei minua tuolloin haitannut lainkaan, koska pidin kimppua minulle vähän turhana kukallisen hääpukuni vuoksi, mutta nyt jälkikäteen harmittaa, ettei ole yhtään kimpullista potrettia.

Kuva: Valo Films

Pieni kukkakauppareissu meidänkin häävalmisteluihimme kuului (tai bestman sen lopulta hoiti), sillä jo hääsuunnittelun alusta asti olin ollut ihastunut kelluviin gerberoihin. Niitä häissämme nähtiinkin lahja- ja buffetpöytiä koristamassa. Tämän homman jouduin jättämään äitini vastuulle, koska se oli pakko hoitaa vasta hääaamuna. Hyvältä näytti, vaikka vessakoripöydältä kukat olivatkin unohtuneet, kun en ehtinyt aamun kiiressä antaa kunnon ohjeita.

Kuva: Valo Films

Niin, ja nyt joku varmaan ihmettelee, että enkö esittele lainkaan vieheitä tai kaasojen kimppuja, rannekukkia tms. No en, koska niitä ei ollut. Emme pitäneet sellaisia tärkeinä, joten sellaisia ei tullut.

Kuva: Valo Films

Suosittelisinko luonnonkukkia tai itse kasvatettuja kukkia tai niiden yhdestelmää? Kyllä, jos sinulla on oma tai lainapiha, jossa kasvattaa useita eri lajeja eikä sinulle ole niin justiinsa, mitä kukkia koristeeksi tulee. Jos haluat juuri tiettyjä ruusuja tms., kannattaa pitäytyä kukkakaupan valikoimissa, koska ikinä ei voi olla sataprosenttisen varma, milloin mikäkin kasvi kukkii. Ja kannattaa ehkä perehtyä kukkien kasvatukseen hieman allekirjoittanutta enemmän...

Kuva: Valo Films

Haluan lopuksi vielä vinkata eteläpohjalaisesta Pienestä kukkafarmista, joka kasvattaa avomaalla leikkokukiksi tarkoitettuja kukkia. Jos tiedätte muita vastaavanlaisia suomalaisia kasvattajia, saa vinkata!

6 kommenttia:

 1. Oi miten hienoja nuo pöytäasetelmat! Näyttää ihan, että ne olisi harkiten suunniteltuja eikä "mitä sattuu löytymään" -periaatteella luotuja. Harmi, ettei sun omat kukkaset oikein tahtoneet kasvaa, mutta hienoa, että perhe- ja ystäväpiiristä löytyi kukka-apuja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Anopilla tosiaan oli onneksi silmää ja näkemystä tähän. Omalla räpeltämisellä ei varmasti olisi tullut yhtä hienoja. Ja melko kuivasta kesästä huolimatta kukkiakin löytyi sitten ihan ilahduttavasti. :)

   Poista
 2. Siis nuo kukathan ovat aivan ihania! Sopivat täydellisesti teidän juhlien tunnelmaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin minustakin! Emme varmasti olisi olleet piiruakaan tyytyväisempiä, vaikka olisimme laittaneet kukkiin satoja euroja enemmän rahaa.

   Poista
 3. Todella kauniita asetelmia ja ihanan avuliaita lähipiiriläisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja täytyy kyllä olla kiitollinen lähipiirin avusta!

   Poista