keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Korttiaskartelua embossaten


Innostuin tässä vähän askartelemaan ja ajattelin, että miksipä en esittelisi blogissani tekniikkaa, johon olen aivan ihastunut: sen nimi on kohokuviointi tai embossaus. Ehkä tästä saa joku ideoita kutsujen tai muiden häätuotteiden askarteluun. Voi olla, että prosessi on hieman työläs isoihin kappalemääriin...

Tykkään askarrella, mutta usein korttien askarteleminen jää ihan viime tippaan ennen eri tilaisuuksiin menoa, jolloin kyhäilen jotain nopeaa kymmenessä minuutissa ja kuivattelen glitter-liimoja vielä matkalla juhliin. Olenkin ajatellut jo pitkään, että pitäisi tehdä kortteja valmiiksi, jolloin ne voisi vain viimeistellä saajaa ja tilaisuutta ajatellen.


Löysin sattumalta muita juttuja etsiessäni Suomalaisesta kirjakaupasta (Hansa, Turku) tämän silikonileimasinsetin, joka minun oli pakko ostaa. Tästä sain innostuksen korttien askarteluun.

Alemmassa kuvassa on muita embossaukseen tarvittavia materiaaleja: Muovilevyt, joihin leimasimen voi kiinnittää, leimasintyyny, (kullanväristä) kohojauhetta sekä kynä, jolla voi itse piirtää tai kirjoittaa kuvioita, joihin jauhe kiinnittyy.

Ideana on siis se, että leimalla tai kynällä paperille tehdään haluttu kuvio värittömällä musteella. Musteen päälle ripotellaan kohojauhetta, joka sitten kuumennetaan, jolloin jauhe sulaa yhtenäiseksi kuvioksi.

Jo pelkkä itsenäinen kohokuvio on yleensä tosi kaunis ja olen käyttänyt sitä sellaisenaan koristeena. Tällä kertaa kuitenkin päätin myös maalata kuvat vesiväreillä. Alla kuvalliset ohjeet embossaukseen.

Painele leimasimeen huolellisesti mustetta. Tämän voi tehdä myös toisin päin
(=tuputella mustetyynyä leiman päällä).
Paina kuvio huolellisesti paperille haluttuun kohtaan. Painele kuvion päältä.
Ripottele kohojauhetta reilusti leimauksen kohdalle. Levittele ravistelemalla.
Kannattaa tehdä sellaisella alustalla, josta ylimääräisen jauheen saa kerättyä
helposti talteen, esim. taitettu paperi alla on hyvä.
Kuumenna kuvioita siten, että jauhe sulaa. Tämän näkee selvästi. Itse teen
homman pitkällä sytyttimellä. Paras olisi varmasti askartelukauppojen
kuumailmapuhallin. Olen kokeillut hiustenkuivaajaa, mutta siinä ei riitä lämpö.
Silitysrauta taas levittää kuviot ikävästi.
Jos käytät tulta, harjoittele lämmittämistä vähän, jotta näet, missä kulmassa
sytytintä kannattaa pitää. Itsellä oli vähän hakemista, joten aluksi paperi
vähän tummui joidenkin kuvioiden kohdalta ja ympäriltä.
Maalasin kuviot vesiväreillä. Mielestäni vesivärit antavat mukavan elävän
väripinnan verrattuna esim. tusseihin tai puuväreihin.

Leikkasin kuivuneet kuviot irti ja kiinnitin osaksi eri kortteja.
Minulla on kotona paljon erilaisia korttipohjia ja taustapapereiden jämiä, joten askartelin erilaisia kortteja kotoa löytyvistä tarpeista. Tällaisia tuli:


Jos kiinnostuit, voit vielä katsoa Sinellin ohjevideon hommasta.

1 kommentti:

  1. Kätevä ja hieman erilainen tuo tuollainen muovilevy leimasin. Sillähän syntyy kivat kortit erilaisiin juhliin. Itsekin rakastan askartelua ja pikkuhiljaa pitäisi alkaa miettiä joulukorttien väkertämistä. Hyvä idea valmistaa kortteja valmiiksi varastoon!

    VastaaPoista