keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Pohdintaa häiden istumajärjestyksen tekemisestä


Asia, jolle en ole juurikaan uhrannut ajatuksia vielä suunnittelun tässä vaiheessa, on häiden istumajärjestys. Asian merkityksellisyys kuitenkin muistui mieleen viime lauantain hääjuhlan tuoksinassa. En ollut siis tyytymätön paikkaani, vaan mieleen vain tuli se, että pöytäseurueella on melko suuri merkitys häävieraiden viihtyvyydelle.

Jotkut morsiamet aloittavat istumajärjestyksen suunnittelun jo hyvin varhaisessa vaiheessa häiden suunnitteluprosessia, vaikka toki lopullisen järjestyksen voi miettiä vasta, kun ilmoittautuminen häihin on kaikkien osalta tapahtunut. Aiemmin hommaa on joutunut hoitamaan aika pitkälle kynä-kumi -systeemillä, pikku lippulappusilla tai jollakin muulla luovalla menetelmällä. Onneksi myös häihin on nykyään tarjolla tekniikkaa avuksi. Monet morsiamet ovatkin hehkuttaneet Tahtoo-sovellusta korvaamattomana apuna tässä hommassa. Itse en ole vielä tuota kokeillut, mutta varmasti tulen sovellusta hyödyntämään.

Jotkut hääparit haluavat pistää häissään pakkaa sekaisin, ja sijoittavat eri porukoihin kuuluvia ihmisiä samaan pöytään hajottaen samalla tiettyjä klikkejä. Tämä estää varmasti tehokkaasti kuppikuntien muodostumisen. Toisaalta taas häävieraat joutuvat näkemään aika paljon enemmän vaivaa kesksutelun ylläpitämiseksi, ja joillekin tilanne saattaa olla hyvinkin ahdistava. Itselläni on myös ainakin se tilanne, että kavereita tulee nähtyä liian harvoin, joten on ihanaa, jos hääjuhlassa ehtii vaihtaa myös kuulumisia ystävien kanssa.

Kaikki häävieraat eivät myöskään luontevasti kuulu tiettyyn porukkaan, joten heidän sijoittamisensa saattaa olla ongelmallista. Tällöin ihmistuntemus ja pieni keittiöpsykologia tulevat tarpeellisiksi, kun pitää miettiä, ketkä tulisivat hyvin juttuun.


Viime viikonlopun häissä tuli myös mieleen, että istumajärjestyksiin kannattaa jättää muuttovaraa polttareihin saakka. Voi nimittäin olla, että siellä tiettyjen henkilöiden välille syntyy kemiaa, joka saattaa ratkaista istumäjärjestyspulmia. Jos hääparilla on pientä epävarmuutta pöytäseurueiden muodostamisesta, kannattaa asiasta vinkata kaasoille ja bestmaneille. He voivat antaa oman mielipiteensä ja olla tarvittaessa herkällä korvalla polttareissa, jos täytyy pohtia, kenellä voisi hääpöydässä riittää juttua. Voi toki olla, että näillä henkilöillä on polttareissa morsiamen ja sulhasen ohella niin paljon muuta mielessä, ettei tällaiselle asialle riitä aikaa.

Luojan kiitos omissa häissä ei ole sitä tilannetta, että tarvitsisi miettiä, voiko joku istua jonkun toisen lähellä vai pitääkö tiettyjä henkilöitä sijoittaa kauas toisistaan! Toki kannattaa miettiä myös keinoja saada häävieraita irti omilta paikoiltaan ja seurustelemaan vapaammin, jos kokee sen vapauttavan tunnelmaa. Me ainakin toivomme, etteivät vieraat omissa häissämme tapita tiukasti tuoleissaan, vaan yritämme keksiä keinoja saada porukkaa liikuskelemaan ja jutustelemaan.

Näihin Ravintola Keilaniemen pöytiin pitäisi alkaa nyt
väsätä omaa istumajärjestystämme

4 kommenttia:

 1. Hyvä teksti!:) Vaikka tarkoituksena on saada vieraat ylös pöydistä pitämään hauskaa, niin silti esim ruokailut hoidetaan pöydissä. Tämän takia on tärkeää, että on valinnut edes muutaman tunnin toimeentulevia ihmisiä samaam pöytään. :) Ja multakin peukut Tahtoo:lle, täydellinen pöytäjärjestyksien pohtimiseen!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä siellä pöydässä väkisinkin varsinkin juhlien alkupuolella istutaan. :)

   Poista
 2. Meillä oli J:n kanssa juuri puheissa tämä istumajärjestysasia. Itse laittaisin kaverit ja kummankin sukulaiset istumaan omiin pöytiinsä, mutta J pohti, että pitäisikö vähän sekoitella. Ei vielä tehty mitään päätöksiä asian suhteen, mutta jotenkin tuntuu, että siinä on ihan hirmuisesti pohdittavaa, jos rupee sekoittelemaan. Mielummin sitten kannustaa ihmisiä keskusteluihin esim. joidenkin ohjelmanumeroiden kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen myös vähän sitä mieltä, että se porukoiden sekoittumiseen kannustaminen kannattaa tehdä joidenkin ohjelmanumeroiden tms. kautta, mutta riippuu tietysti niin paljon myös vieraista. On siinä miettimistä...

   Poista