sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Ilman alkoholia, sokeria ja makeutusaineita

Jatkossa herkuttelen näin...
Ajatukseni aloittaa matka kohti itseäni tyydyttävää hääkroppaa (ja no, kroppaa ilman etuliitteitä) ei ole oikein ottanut tulta alleen. Takana minulla on kymmeniä painonpudotusyrityksiä. Yleensä olen saanut homman edes jotenkin alkuun, mutta nyt viimeisen puolen vuoden yritykset ovat karisseet ennen kuin olen edes aloittanut. En tiedä, missä vika, sillä olen yrittänyt erilaisia lähestymistapoja rennommasta tiukempaan asenteeseen.

Minulla alkaa nyt olla kuitenkin oikeasti huoli omasta terveydestäni. Tämän vuoksi huomenna otetaan tiukemmat aseet käyttöön. Olen nimittäin päättänyt, että päivittäisestä käytöstä jäävät pois alkoholi, sokeri sekä makeutusaineet. No, alkoholi ei nyt sentään ole kuulunut läheskään päivittäiseen ohjelmistoon, mutta nyt jätän pois myös lähes jokaiseen viikonloppuun kuuluvat punaviinilasilliset.

Sokerin kanssa ongelmana on se, että alan olla sen suurkuluttaja, joten tämän suhteen on nyt tehtävä vain selkeä katkaisu. On tietysti mahdotonta jättää sokereita kokonaan pois, mutta karsin ruokavaliostani lisätyn, valkoisen sokerin. Eli syön kyllä yhä hedelmiä ym. luonnollisesti (paljonkin) sokeria sisältäviä asioita.

Makeutusainepuoli taas ei ole muutoin ongelma, paitsi yhdessä muodossa: Coca Cola Zero, jota minulla kuluu laittoman paljon. Tiedän, etteivät kolajuomien sisältämät makeutusaineet ole terveellisiä ja niillä tiedetään olevan jopa painonhallintaa heikentäviä ominaisuuksia, mutta olen kuitenkin pitänyt sitä pienempänä pahana, kun usein kolan juomisella saan taltutettua esim. karkinhimon. Nyt kuitenkin myös tämä juoma saa väistyä arkijuomieni listalta, jotta sokerittomuudessa pysyminen helpottuu ajan kanssa.

Alkoholissa suurin ongelma on sen selkeän epäterveellisyyden ja turhien kaloreiden lisäksi se, että punaviinin kanssa tulee aina syötyä jotain. Eikä se "jotain" ole juuri koskaan mitään terveellistä. Minä en siis mitenkään jää punaviinissä kaipaamaan sitä alkoholia, vaan joisin mieluusti viinini alkoholittomana, jos se olisi yhtään vastaavan makuista. Valitettavasti ei ole. Jos on vinkata oikeasti hyvää alkoholintonta punaviiniä, otan vinkin ilolla vastaan.


Ja ruudun takana on varmasti taas niitä lukijoita, jotka ajattelevat, että olisi helpompi vain vähentää eikä poistaa saman tien kaikkea näin radikaalisti. No, yritetty on. Minulle tämä ehdoton linja sopii. Asetankin itselleni horisonttiin sellaisia tapahtumia, joiden yhteydessä lipsuminen tiukasta linjastani on sallittua. Ensimmäinen koittaa maaliskuun puolivälin jälkeen, kun menemme sulhasen kanssa Tampereelle keikalle ja yövymme hotellissa. Tuolloin vähän kuohuvaa ja ravintolassa vaikka hyvät jälkkärit on ihan paikallaan.

Kesäkuussa siintävä surffilomakin toimii motivaationa.
Tsemppausta otetaan vastaan. ;)

12 kommenttia:

 1. Mukavan oloinen blogi sinulla, jään seuraamaan! :)

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä projektiin! Itse olen myös aikamoinen sokerihiiri, joten karkki- ja limulakko voisi olla täälläkin paikallaan. Mitään häädieettiä minulla ei ole kuitenkaan suunnitelmissa, mutta tavoitteena on ottaa itseäni niskasta kiinni liikunnan suhteen. On nimittäin jäänyt liikunnat ihan liian vähiin viimeaikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En itse pidä häädieettiä mitenkään pakollisena, jos on muutenkin tyytyväinen ulkonäköönsä, mutta itselläni näitä kiloja on tuhottomasti liikaa. Minä yritän myös panostaa liikunnan lisäämiseen...

   Poista
 3. Kirjoitin omasta sokeririippuvuudesta blogiini, käy kurkkaamassa jos vertaistuki kiinnostaa! :) Tsemppiä elämäntaparemppaan! https://liisukka84.blogspot.fi/2018/01/jaahyvaiset-sokerille.html?m=1

  VastaaPoista
 4. Sokeri on kyllä ovela kaveri. Aiemmin olin tosi koukussa, mutta pääsin hyvin irti kun otin tavaksi syödä hedelmiä välipalakasi päivittäin. Töihin kuitenki usein joku tuo jotain hyväskää ja siinä sitten viikon lopussa huomaa vahingossa syöneensä joka päivä jotain hyväskää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hedelmät toimivat välillä kohtalaisena korvikkeena, mutta silloin pitää tietoisesti tehdä se valinta. Meilläkin töissä on usein tarjolla kaikenlaista. "Onneksi" vehnäallergiani rajoittaa sen verran, että pullat ym. on pakko jättää väliin, jos ei halua pahoja vatsanpuruja. :D

   Poista
 5. Minä olen myös aivan liian perso nimenomaan makealle. Rakastan karkkia, suklaata ja leivonnaisia, eikä minulle olisi mikään ongelma syödä niitä joka päivä ja suuria määriä... Kai minä olen jonkinlaisessa sokerikoukussa.

  Olen nyt vuoden alusta rajoittanut herkuttelua viikonloppuihin, tai siis se oli tavoitteeni, todellisuus on joustanut hiukan liikaa. Voisin sinun innostamana ottaa taas itseäni niskasta kiinni ja olla oikeasti tarkempi, että arkena ei mässytellä :D Tsemppiä projektiin! Iso muutos, mutta jokainen itse varmasti tietää, mikä omalle kohdalle parhaiten toimisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Minulla täytyy olla jotenkin tosi selkeä ja tiukka linja, jotten pysty huijaamaan itseäni. Tällä täydellä sokerittomuudella ja alkoholittomuudella mennään pienten välijoustojen kanssa nyt jonkun aikaa, mutta myöhemmin myös minä olen ajatellut, että yksi herkkuhetki viikkoon voi mahtua.

   Kiva, jos innostut myös tsemppaamaan. :)

   Poista
 6. Tsemppiä projektiin! Itse olen myös pahan luokan sokerihiiri, aika lailla joka päivä tulee syötyä edes jotain herkkua. "Valitettavasti" myös rakastan leipomista, joten niitä herkkuja myös usein löytyy kotoa. Parashan ratkaisu pulmaan olisi se, ettei yksinkertaisesti hankkisi mitään epäterveellistä kotiin, mutta se on joskus hankalaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu, parasta olisi vain olla ostamatta, ja se onkin minulla tehokkain keino herkkujen välttelyyn. Minä myös tykkään leipoa, mutta en yleensä tee sitä vain meille kahdelle, vaan käytän hyväksi tilaisuudet, kun tulee vieraita tai vien töihin.

   Poista