torstai 1. helmikuuta 2018

Morsiusneidot - tuo kummallinen konsepti


Ei, en halua kyseenalaistaa kenenkään muun päätöksiä häihin liittyen, varsinkaan tällaisessa asiassa. Ihan vain ihmettelen. Nykyään hääblogeissa ja keskustelupalstoilla näkee monien morsioiden kertovan, että kaason tai yleensä kaasojen lisäksi heillä on morsiusneitoja. Olen vähän ihmetellyt näiden morsiusneitojen funktiota.

Google-haulla asiasta löytyy suomeksi hyvin vähän tietoa, ja joissakin lähteissä kaason ja morsiusneidon nimitystä käytetään ihan ristiin. Yhdysvalloissa, mistä elokuvien ja tv-sarjojen välityksellä saamme suuren osan hääinspiraatiosta, morsiusneitojen tehtävä tuntuu olevan lähinnä kulkea toisiinsa sointuvissa asuissa pitkin käytävää ennen morsianta. Lisäksi ennen hääseremoniaa he pitävät morsiamelle seuraa. Ilmeisesti tapa on ennen liittynyt jotenkin seurapiirijuttuihin.

Suomessa morsiusneidoilla tuntuu olevan vähän enemmänkin tehtävää, kuten askartelussa auttelu, mutta ei kuitenkaan samassa määrin kuin kaasoilla. Täälläkin kaasojen ja morsiusneitojen yhtenevä pukeutuminen on jatkuvasti yleisempää.

Itse en ole kokenut morsiusneitoja häissämme tarpeellisiksi. Kolme kaasoakin jo vähän mietitytti: onko se vähän liioiteltua? Ajatus ja henkilöt tuntuivat kuitenkin hyviltä, joten ei kai sitä voi liikaa olla apuja... Mutta että siihen päälle vielä lisää porukkaa. Ei kiitos!

Te joilla morsiusneitoja on, avaisitteko vähän, mikä on heidän tehtävänsä ja miten se eroaa kaason roolista?

10 kommenttia:

 1. Mulla ei itsellä ole morsiusneitoja, mutta ystävälläni oli. He olivat morsiamen serkku ja veljen tyttöystävä, eli läheiset ihmiset, muttei kuitenkaan ihan parhaiden ystävien kaasojen tavoin. Morsiusneidoilla oli tiettyjä vastuualueita häissä, esim. lahjapöydästä ja karkkibuffetista huolehtiminen sekä kuvausassistenttina toimiminen potrettien ottamisessa. Kaasoilla oli niissä häissä sen verran runsaasti hommaa, että apukädet olivat varmasti ihan tervetulleita. Tämä systeemi vaikutti itse asiassa aika toimivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tuo ratkaisu kuulostaa kieltämättä ihan fiksulta. Ekaksi ajattelin, että onko se nyt sitten ihan sama, että joku kaveri auttaa jossakin jutussa. Mutta ehkä se on kiva, että on jokin "virallinen" titteli ja rooli. :)

   Poista
 2. Itse oon kummastellut samaa asiaa. Kaksi kaasoa itselle on sopivasti ja oon sanonu, että kaikki halukkaat saa osallistua askerteluihin ym avustaviin tehtäviin, jos haluaa :) mutta tavoitteena on olla kuormittamatta kaasojakaan liikaa, enemmän kerään itse stressiä omista häistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kanssa kyllä vastaan suurimmaksi osaksi itse (sulhasen kanssa tietysti) asioiden hoitamisesta. Kaasot ovat enemmän henkisenä tukena. Mutta toki hääpäivänä on sitten hommia, jotka toivon kaasojen ja bestmanin hoitavan.

   Poista
 3. Oon miettiny ihan samaa asiaa! Meillä ei siis tosiaan oo morsiusneitoja tulossa, kaksi kaasoa riittänee. Jos haluan jonkun kulkevan edelläno alttarille, voin pyytää aina kaasoja ja bestmaneja siihen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä just katoin Suomen ihanimmat häät (meniköhän oikein?) -ohjelmaa, jossa kirkkoon marssivat ensin kaasot ja perässä morsio isän saattelemana. Morsianta ei juuri näkynyt, kun kaasot tepastelivat siinä edessä. Ihan kummallista! Ja oli vielä kyseessä sellaiset överinäyttäytymismorsiamen häät... Eli mä en kaipaa ketään kävelemään edelleni. Haluan pääosan! :D

   Poista
 4. Myös minun mielestä tuo hirmuinen morsiusneitolauma on aika erikoinen ilmiö, etenkin jos kaikilla on vielä samannäköinen mekko! Tietysti, jos kokee, että niin monelle apurille on häissä tarvetta, niin mikä ettei. Itse aion kuitenkin tyytyä vain yhteen kaasoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jos kokee, että kaikille on tekemistä, niin totta kai! Ja ehkä jotkut kaipaavat niitä morsiusneitoja sellaisiksi somistuselementeiksi... Ei ehkä kivoin mielikuva, mutta..

   Poista
 5. Itselleni nämä ovat synonyymeja...käytän siis välillä sanoja morsiusneito ja välillä kaaso, mutta tarkoitan samaa asiaa. Tehtäviä molemmilla on saman verran, siskollani ehkä hieman enemmän koska on "ykköskaaso", lähinnä sen takia että siskoa kehtaa käskyttää enemmän kuin kaveria. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mullakin sisko saattaa työllistyä eniten... :D Varo vain, Oona!

   Poista