keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Mikä rouvalle nimeksi ?

Olen kirjoittanut hääblogia sen verran kauan, ettei oikein meinaa pysyä enää päässä, mistä asioista olen jo kirjoittanut. Tämän vuoksi saattaa joistain asioista tulla vähän päällekkäisiä tekstejä, vaikka yritän toki tarkistaa, etten toista itseäni liikaa. Joskus käy kuitenkin niin, että jostain asiasta luulee jo kirjoittaneensa. Näin on käynyt minulle sukunimiasian kanssa.

Yksi merkittäviä, elämää muuttavia asioitahan naimisiin mennessä on (jos pari näin haluaa) toisen tai joskus molempien sukunimen muutos. Minulle asia on ollut alusta asti hyvin selvä, joten ehkä sen vuoksi olen luullut asioita täällä kirjallisesti pohtineenikin: Minä tulen ottamaan tulevan aviomieheni sukunimen.

Miksi? Jos joku haluaisi ottaa väittelykisan asiasta, en varmasti osaisi aukottomasti asiaa perustella, mutta onnekseni minun ei tarvitse. En ole sitä mieltä, että vaimon tulee ottaa miehensä sukunimi. Enkä ole sitäkään mieltä, että pariskunnalla tai perheellä täytyy olla yhteinen sukunimi. Mutta minä jostakin syystä haluan ottaa tulevan aviomieheni sukunimen. Haluan ikään kuin nimenkin perusteella olla tiivis yksikkö. Rissaset, Vataset, Pääkköset... Jotenkin siinä on sellaista kivaa kaikua. (Mikään mainituista ei ole tuleva sukunimeni. Viimeisen jätän taakseni.) Tämä ajatus on monilla vahvana, etenkin jos ajatuksissa on perheenlisäys. Me emme ole lainkaan varmoja, haluammeko kasvattaa perhettämme jälkikasvulla, mutta se ei mielestäni ole syy olla ottamatta yhteistä sukunimeä.

Totta kai sukunimen muutos aiheuttaa myös pientä kriisiä. Olenhan häidemme aikaan ollut noin 31,5 vuotta Pääkkönen. Uusi nimi vaatii totuttelua enkä ole (ihan oikeasti!) edes vielä alkanut harjoitella uutta nimmaria (pitää ehkä kohta aloittaa). Samalla myös irtaudun yhdellä tavalla omasta perheestäni, vaikka toki ensimmäinen irtiotto on tapahtunut jo sangen kauan sitten, kun muutin 16-vuotiaana pois kotoa, ja tuota suurempaa välirikkoa en toivo koskaan tapahtuvan.

Sukunimipäätöksen tekeminen olisi ehkä jotenkin selkeämpää, jos toinen nimi olisi toista kovasti kauniimpi tai jännittävämpi. Tulevan puolisoni sukunimi on kauniin kuuloinen, sisältäen A- ja L- kirjaimia. Nimi ei suoraan tarkoita mitään, mutta luo mielleyhtymiä, jotka taas eivät ole niin suloisia. Vanha sukunimi taas on melko arkinen eikä erityisen kaunis, joskaan ei kamalan rumakaan. Mutta tuo sukunimen muutos jotain käytännön hyötyä: Pääsen eroon ääkkösistä nimessäni. Ne kun ovat pikkuisen hankalia matkaillessa. Ei maailman suurin ongelma, mutta ei niitä ikäväkään tule.

Yksi vaihtoehto olisi tietysti ottaa molemmille uusi sukunimi: joko keksien täysin uuden tai jonkun suvun muun nimen ottaminen. Tämä ei olisi mahdoton vaihtoehto meillekään, mutta emme ole saaneet mitään ahaa-elämystä asiasta, joten tämä tuntuu vähän teennäiseltä. Vaikka olemme kyllä keksineet kaikenlaisia hassunhauskoja sukunimiä, jotka todennäköisesti kyllä meiltä evättäisiin nimilain vastaisina...

Huomenna tasan seitsemän kuukautta siihen, että sanomme tahdon ja minusta tulee rouva L. Tai kuten meillä vitsaillaan vanhanaikaista tapaa mukaillen: Rouva tohtori T.L.

P.S. Muistathan ehdottaa suosikkiasi Vuoden hääblogiksi perjantaihin mennessä.

8 kommenttia:

 1. Mulla oli täysin samanlaiset fiilikset nimen vaihtamisesta, enkä myöskään olisi osannut perustella valintaani. Noh, onneksi tänä päivänä ei tarvitsekaan :D Melko nopeasti uuteen nimeen kuitenkin tottuu, vaikka vanhan nimen jättäminen olikin lopulta yllättävän haikeaa. En ole silti hetkeäkään katunut, että otin miehen nimen.

  VastaaPoista
 2. Minäkään en usko asiaa katuvani. Uskon, että haikeus vanhaa nimeä kohtaan vahvistuu tässä vielä häiden lähestyessä, mutta uutta kuitenkin odottaessa. Vähän niinkuin missä tahansa muutoksessa...

  VastaaPoista
 3. Mulla oli ihan samat fiilikset asiasta, eli ei ole mitään erityistä syytä vaihtaa, mutta haluan kuitenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kai siihen sen kummempaa syytä tarvita. :D

   Poista
 4. Olen itse kahden vaiheilla. Välillä olen varma, että totta kai otan miehen nimen ja välillä taas iskee pieni ahdistus, kun mietin, että pitäisi vaihtaa kaikki kortit ja sähköpostit ja kaikki. Ajatuksissani haluan miehen nimen, mutta sitten käytännössä miettien alankin epäröidä asiaa. Onneksi ei ihan vielä tarvitse päättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kortinvaihtorumbaa en muistanutkaan tätä kirjoittaessani, vaikka välillä olen itsekin miettinyt, että kannattaako nimenmuutos, etenkin kun katselen kattavan kokoista korttipussukkaani. :D Mutta on sulla onneksi aikaa päättää.

   Poista
 5. Meillä on ensi kuussa tasan puoli vuotta häihin, mutta tämän nimiasian suhteen olen vielä kahden vaiheilla. Vaihtoehdot on joko pitää omani tai ottaa yhdysnimi, mutta lopullista päätöstä en ole vielä tehnyt, vaikka olenkin asiaa pitkään mielessä pyöritellyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle yhdysnimi on ihan kauhistus. Sanon siis suoraan, etten oikein ymmärrä niitä juuri kenelläkään, mutta jokainen tekee tietysti oman mielen mukaan. :)

   Poista