maanantai 31. joulukuuta 2018

Vinkkejä häämatkakohteen valintaan, osa 2: Vuodenaika

Aloittelin häämatkakohteiden valintaan liittyvän juttusarjan viime viikolla kirjoittamalla matkan keston vaikutuksesta kohteen valintaan. Toinen merkittävä tekijä häämatkakohdetta valittaessa on ajankohta, jolloin haluaa matkan tehdä. Ideaalia olisi tietysti valita kohde, johon haluaa mennä ja sovittaa aikataulut sen mukaan. Valitettavasti muu elämä ei välttämättä salli tätä, vaan on mentävä silloin, kun se on mahdollista.


Annankin muutamia ideoita, minne mihinkin aikaan vuodesta kannattaa matkustaa. Kaikki ei kuitenkaan ole ollenkaan niin yksiselitteistä. Yleensä paras aika matkustaa lämpimien alueiden kohteisiin on silloin, kun alueella ei ole liian kuumaa tai sateista. Tämä on kuitenkin tietysti vähän makuasia ja riippuu myös tekemisestä. Jos esimerkiksi luonto on se, mitä haluaa nähdä, voikin sadekausi olla juuri oikea aika matkustaa johonkin, sillä sadekaudella luonto on luonnollisesti vehreimmillään. Jos taas aikoo viettää häämatkaa pääasiassa ilmastoidussa hotellihuoneessa tai hotellin allasbaarissa, voi ulkona olla vähän kuumempaakin. Seuraavassa tekstissä vinkkailen tarkemmin kiinnostuksenkohteiden vaikutuksesta matkakohteen valintaan. Monissa matkajutuissa myös muistutetaan, että usein paras aika matkustaa johonkin on aika juuri ennen tai jälkeen kovimman sesongin, koska hinnat ovat usein inhimillisempiä ja ihmisiä vähemmän, mutta samalla ottaa pienen riskin säiden suhteen.

Kesä
Kesä on edelleen suosituin aika viettää häitä, vaikka muut vuodenajat keräävät jatkuvasti suosiota. Moni myös haaveilee pääsevänsä häämatkalle heti häiden jälkeen. Kesällä ei kannata suoriltaan hylätä ajatusta lomailla ihan kotoisessa Suomessa, jossa kesällä on vaikka mitä nähtävää. Kesällä on myös luontevaa suunnata johonkin päin Eurooppaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että iso osa Euroopan väestöstä lomailee heinä-elokuussa, joten monet suositut kohteet ovat tupaten täynnä turisteja. Kaikkia tämä ei välttämättä haittaa, mutta itse en haluaisi viettää häämatkaani tungeksimalla turistikohteissa tai makaamalla kylki kyljessä vieraiden ihmisten kanssa rannalla. Kannattaa perinteisten Kreikan, Espanjan ym. lisäksi katsella vielä tuntemattomampia kohteita esim. Itä-Euroopassa. Voin myös lämpimästi suositella Portugalia, jossa turisteja loppukesästä varmasti riittää, mutta hiljaisempiakin rantoja luulisi löytyvän.


Jos kesällä haluaa jonnekin Euroopan ulkopuolelle, hyvä vaihtoehto voi olla vaikkapa Indonesia, josta suurin osa tuntee Balin, mutta maasta löytyy paljon muitakin upeita saaria. Varoituksena voin sanoa, ettei välttämättä kannata kierrellä maassa ympäriinsä kovin paljoa, ellei ole jo jonkin verran kokemusta reissaamisesta. Lennot ovat myös aika pitkät, joten ihan lyhyttä piipahdusta Indonesiaan en suosittele. Myös Sri Lankan pohjois- ja itäosissa sekä suurimmassa osassa Malesiaa on kuiva ja lämmin kausi. Jos haluaa vähän pois turistivirroista, näistä maista löytyy varmasti ihan privaattia rantaviivaa.


Euroopan kesällä on luonnollisesti kesäistä ja kivaa keliä myös Pohjois-Amerikassa, joten tällöin voi hyvin suunnata vaikkapa kaupunkilomalle tai tehdä autoreissun kaupungista toiseen. Myöskään Kanadaa ei kannata hylätä, vaikkei se monen listalla ehkä ykköshäämatkakohteena olekaan. Yhdysvaltain eteläiset osavaltiot, kuten Kalifornia tai Florida ovat kuitenkin kesällä jo melko kuumia, joten tuonne suuntaaminen voi olla tukala vaihtoehto.


Hyvä matkakohde kesälle on myös keski-Afrikka. Jos esim. safarireissu kiinnostaa, kannattaa lukea Tanjan kuvauksia heidän häämatkastaan. Myös vaikkapa Seychelleillä pitäisi olla kesällä sopiva matkustuskeli, jos kaipaa luksusmatkailua.

Syksy ja kevät
Moni suuntaa häämatkalle vasta Suomen kesän jälkeen, mikä on oikein ymmärrettävää. Monissa paikoissa Euroopan syksy ja kevät ovat hyvin samankaltaisia ilmastollisesti. Etelä-Euroopassa riittää lämpöä vielä alkusyksystä hyvinkin, ja ruuhkat laantuvat elokuun jälkeen merkittävästi. Keväällä taas alkaa lämmetä huomattavasti ennen Suomen kesän alkamista. Pohjois-Afrikka ja esim. Portugalille kuuluva Madeira sekä Espanjan Kanariansaaret ovat syksyllä tai keväällä erinomaisia vaihtoehtoja sään kannalta. Myös edellä kesällä liian kuumina mainitsemani Yhdysvaltojen eteläiset osavaltiot toimivat hyvin, joskin Floridassa pahin hurrikaanikausi osuu elo-lokakuun välille.

Loppusyksystä tai alkukeväällä matkan voi tehdä monien suosimille Karibian saarille tai Väli-Amerikan pohjoisiin osiin. Itse voin lämmöllä suositella esim. Meksikoa tai Belizeä. Meksiko on kuitenkin niin valtava maa, että se ei ilmastollisesti osu ihan yhdelle vyöhykkeelle ja valtameret maan molemmin puolin vaikuttavat säähän eri tavoin. Kannattaa siis vähän selvitellä, mihin päin maata olisi hyvä matkata milloinkin.

Talvi
Talvella vaihtoehtona on tietysti Lappi ja ihanat talviurheilumahdollisuudet, revontulet ja kalliit lasi-iglut. Myös Islanti on nostanut suosiotaan monien haavekohteena. Moni lämpöä kaipaava suuntaa talvella Intiaan tai Kaakkois-Aasian suuntaan esim. Thaimaahan tai sen naapurimaihin. Thaimaata voin suositella loistavana kohteena vähemmän matkailukokemusta haalineille. Matkustaminen on todella helppoa ja englannilla pärjää mainiosti. Toki myös turistilaumat ovat sen mukaiset, mutta eiköhän Thaimaastakin vielä rauhallisia kolkkia löydy. Me olemme lomailleet myös Filippiineillä, mistä löytyy erilaisia, paratiisimaisia saaria ja rantoja joka lähtöön.


Malediivit tuntuu olevan monien huulilla häämatkaa mietittäessä. Paras aika Malediiveille matkustamiseen sään puolesta on marras-huhtikuun välillä. Myös Etelä-Amerikan pohjoisosassa on ilmastollisesti mukavat oltavat, mutta kannattaa olla vähän varuillaan valtioiden poliittisen tilanteen kannalta.

Tässäpä muutamia vinkkejä. Toivottavasti näistä on jollekin hyötyä häämatkaa tai miksei mitä tahansa muutakin matkaa mietittäessä.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli kyllä hyödyllinen postaus, kiitos vinkeistä! :) Me ei olla oikeastaan mietitty häämatkaa vielä ollenkaan: ei kohdetta eikä ajankohtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tästä olisi apua! Kun häämatka tulee ajankohtaisemmaksi, vinkkejä saa kysellä. ;) En toki ole mikään ammattilainen, mutta kun elämästä menee aika iso osa matkoista haaveillessa, niin jotain tietoakin on käsiin jäänyt.

      Poista