keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Vinkkejä häämatkakohteen valintaan, osa 1: Matkan kesto


Viime aikoina Facebookin Häät 2019 -ryhmässä on ollut paljon aloituksia häämatkaan liittyen, eikä ihme: ensi kesän, syksyn ja talvenkin matkoja on syytä alkaa varailla, jollei ole sitä vielä tehnyt. Matkakohteen päättäminen ei ole aina ihan yksinkertaista, vaikka olemassa olisikin pitkä lista paikkoja, joihin pari haluaisi mennä. Me olemme matkustelleet jonkin verran, joten minulla on tarjota jotain ajatuksia häämatkakohteen valintaan. Myönnän kuitenkin, että meidän valitsemamme kohteet ja matkat eivät ole aivan tavallisimmasta päästä, mutta yritän kuitenkin jollakin tavalla vinkkailla, mitä olisi hyvä miettiä, kun kohdetta valitsee. En ole itse ollut koskaan paketti- tai valmismatkalla, joten pääasiassa tekstien vinkit ovat omimmillaan omatoimimatkailusta kiinnostuneille.

Kokeneille matkailijoille tässä ei välttämättä ole mitään uutta, mutta moni saattaa häämatkalla lähteä ensimmäiselle ulkomaanmatkalle tai ainakin pidemmälle sellaiselle. Jottei yhdestä tekstistä tule mammuttitekstiä, olen jakanut teeman osiin. Aloitan siitä, miten häämatkan kesto vaikuttaa kohteen valintaan. Lisävinkkejä saa mieluusti jakaa kommentein.

Miettikää, kuinka pitkän häämatkan haluatte tehdä ja mihin teillä on käytännössä mahdollisuus. Suurimmalla osalla meistä merkisevin tekijä on työpaikka ja sen mahdollistamat lomat. Paljonko teillä on mahdollisuutta ottaa lomaa haluamanne ajankohtana? Pystyttekö ottamaan palkatonta lomaa lisäksi? Muistakaa kuitenkin huomioida mahdollinen palkanmenetys kustannuksissa. Välttämättä matkan pidentäminen esimerkiksi viikolla ei halvassa kohdemaassa tuo paljonkaan lisäystä kustannuksiin, mutta viikon palkanmenetys tuntuu lompakossa suurimmalla osalla melkoisesti. Hyvä on pohtia myös sitä, kuinka kauan itse jaksaa viettää poissa kotoa.


Jos teillä on lapsia, täytyy miettiä, tulevatko he mukaan vai jäävätkö hoitoon. Jos lapset jäävät hoitoon, riippuu paljon lapsen iästä ja hoitokokemuksesta, kuinka kauaksi aikaa heidät voi toisten hoiviin jättää. Pohtikaa lasten tarpeiden lisäksi myös sitä, minkä ajan itse pystytte olemaan erossa lapsista ilman, että se alkaa vaikuttaa lomamukavuuteen. Jos lapset tulevat mukaan, vaikuttaa heidän aiempi matkailukokemuksensa ja -intonsa sekä tietysti ihan ikä ja temperamentti siihen, kauanko heidän ja heidän kanssaan matkustavien on mukava olla poissa kotoa.

Johnkin lennettäessä kannattaa muistaa, ettei matka-aika ole vain lennon keston mitta. Matka kentälle kestää osalla kauemmin, osalla vähemmän aikaa, mutta aika harva meistä asuu alle puolen tunnin päässä kentältä (itsellä tuppaa välillä unohtumaan, kuinka onnellista on asua vain reilun vartin taksimatkan päässä Suomen isoimmalta kentältä). Lentokentälle on kotimaassakin syytä suunnata jopa pari tuntia aiemmin, jos haluaa ottaa vähän varoaikaa. Suosittelen tätä etenkin kokemattomammille matkailijoille. Me menemme lentokentälle aina todella hyvissä ajoin, koska minä olen tosi paha panikoimaan myöhästymisen suhteen. Omaa lähtöäni siis rauhoittaa huimasti se, että tiedän aikaa olevan vähän myös hukattavaksi. Kohteessa lentokentältä taas pitää päästä lopulliseen asuinpaikkaan, mikä ei suurimmassa osassa maailmaa ole yhtä näppärää ja nopeaa kuin Helsinki-Vantaalta Helsingin keskustaan (tai meillä kotiin) pääseminen. Tämä on hyvä muistaa myös takaisin päin lähdettäessä ja ulkomailla, etenkin isoilla kentillä, varaisin vähintään sen kaksi tuntia varoaikaa ennen lennon lähtöä. Lyhytkin lentomatka pääkaupunkiseudulta lähdettäessäkin saattaa siis muine siirtymisineen viedä puolisen päivää.


Matkan kesto vaikuttaa siihen, kuinka kauaksi kannattaa suunnata. Jos lomailette vain pidennetyn viikonlopun verran, on syytä pysyä lähi-Euroopassa. Jo Etelä-Eurooppaan lentäminen vie helposti sen verran aikaa, että neljän päivän lomasta se on jo turhan suuri siivu. Jos aikaa on vähän, kannattaa myös valita kohde, jonne voi lentää suoraan. Jos joutuu ensin lentämään ja tämän jälkeen vielä matkustamaan jollakin toisella kulkuvälineellä, tuhraantuu aikaa matkustamiseen itse kohteesta nauttimisen sijaan. Myös lentojen vaihtoihin tuhraantuu usein pajon aikaa, joten kannattaa satsata suoraan lentoon, jos sellainen on olemassa. Hyvä vaihtoehto olisi siis valita vaikkapa jokin kiva kaupunkikohde tai kohde, jonka voi saavuttaa lentämättä lainkaan. Naapurimaista erityisesti Viro tarjoaa paljon vaihtoehtoja esimerkiksi Suomea edullisempien kylpylöiden muodossa. Jos haluaa suunnata kauemmas, kannattaa kurkata eri lentoyhtiöiden reittikartoista, minne heillä on suoria lentoja. Moniin kohteisiin täytyy lentää Helsingistä, mutta vaihtoehtoja on muualtakin. Jos aikaa on vähän, kannattaa katsoa, minne pääsee suoraan lähimmältä isolta kentältä (esim. Turku tai Tampere).


Jos aikaa on viikon verran, pysyisin edelleen Euroopassa tai Pohjois-Afrikassa. Toki jotkut lähtevät kauemmas viikoksikin, mutta lennot muine siirtymisineen vievät helposti yhden (pitkän) matkustuspäivän. Matkustuksen tuoma väsymys ja aikaero saattavat vaikuttaa niin paljon, ettei lomasta tule nauttineeksi tarpeeksi. Pohjois-Afrikkaan lennot ovat jo vähän pidemmät kuin Etelä-Eurooppaan, mutta aikaeroa ei tule välttämättä lainkaan, mikä helpottaa sopeutumista (esim. Egypti on Suomen kanssa samalla aikavyöhykkeellä). Viikon reissun tekisin itse vain yhteen tai korkeintaan kahteen kohteeseen. Toki päiväretkiä voi tehdä useampiinkin kohteisiin parin kiinnostuksesta ja aktiivisuudesta riippuen, mutta vaihtaisin majapaikkaa mahdollisimman vähän, koska pakkaaminen ja muuttaminen on aina oma prosessinsa ja katkaisee lomailua. Hyvin suunniteltu viikon reissu mahduttaa kuitenkin itseensä esimerkiksi johonkin kaupunkiin sekä rantakohteeseen tutustumisen (esim. Lissabonin, Rooman, Barcelonan tai Ateenan tutkimiseen on helppoa yhdistää kunnon rantaloma). Jos saa viikon pidennettyä edes kaksi viikonloppua sisältäväksi tai kymmenpäiväiseksi, voi kohteista nauttia ilman kiirettä.

Jos matka-aikaa on parisen viikkoa, alkaa maailma avautua jo enemmän. Kaksi viikkoakaan ei vielä minun mielestäni mahdollista ihan minne tahansa matkustamista. Esimerkiksi Australia ja Uusi-Seelanti alkavat olla sen verran kaukana, että pyrkisin pidentämään häämatkaa, jos kohde on ehdoton. Muille mantereille kahdeksi viikoksi voi hyvinkin lähteä, mutta kohteita kannattaa miettiä. Jos haluttuun paikkaan ei lennetä Suomesta suoraan, tulee matka-aikaan lisätä siirtyminen lopulliseen kohteeseen (enkä puhu nyt pelkästään edellämainitusta lentokenttäsiirtymästä). Esimerkiksi Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa tai Afrikassa matkustaminen maitse ei välttämättä ole aivan nopeaa. Lentoaikataulut saattavat myös johtaa siihen, että ensimmäisessä kohdekaupungissa on vietettävä yö ennen matkan jatkumista. Matkustus saattaa siis hankalammissa paikoissa viedä pari-kolmekin päivää suuntaansa, mikä kahden viikon lomasta alkaakin olla jo melkoinen siivu kahteen suuntaan tehtynä. Kannattaa siis jo lentoja varatessa pohtia, mikä on lopullinen kohde ja selvittää alustavasti, kuinka sinne pääsee.

Parin viikon matkaan voi jo valita useamman kohteen tai paikan, josta on helppo tehdä päiväretkiä ympäristöön. Häämatkalla ei silti kannata ahnehtia liikaa nähtävää, jotta aikaa hyvälle ruoalle, romanttisille kävelyille ja silmiin tuijottelulle on riittävästi. Toki osa pareista tylsistyy kuoliaaksi ilman tekemistä, joten tämä on yksilöllistä. Matkoilla vain usein tulee pelänneeksi, että jää jostain paitsi ja tämän vuoksi hosuu edestakaisin, vaikka parhaiten lomasta nauttisi vähän vähemmällä ramppaamisella.

Jos haluaa lomastaan ajallisesti eniten irti, ei pakettimatka ole varmasti huono vaihtoehto. Tällöin kuljetukset on yleensä käsittääkseni jo etukäteen suunniteltu matkanjärjestäjän toimesta ja joustavat aikataulumuutosten (esim. lennon myöhästyminen) mukaan. Retket ympäristön nähtävyyksiin sujuvat myös helposti matkajärjestäjän toimesta.


Jatkan juttusarjaa myöhemmin valottamalla esim. matkustusajankohdan ja kiinnostusten vaikutuksia häämatkakohteen valintaan ja yritän antaa joitakin kohdevinkkejä. Kyselkää ihmeessä, jos tulee jotakin mieleen, sillä teksti paisuu liian pitkäksi, jos alan antaa yksityiskohtaisempia vinkkejä. Vastailen kuitenkin mielelläni, jos vain osaan. Tämän tekstin kuvat ovat omilta reissuiltamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti