tiistai 16. huhtikuuta 2019

Hääkukat kylvetty

Näiden häiden pähkähulluin projekti on nyt viimein saatu toden teolla alulle. Minähän siis päätin viime kesänä, että kokeilen, onnistuisinko kasvattamaan meille hääkukkia. Alkuperäinen ajatus oli hoitaa koristelu luonnonkukilla, mutta viime kesänä luonnonkukkia tiiraillessani totesin niitä löytyvän aika heikonlaisesti. Luonnonkukkia tullaan kyllä häissämme käyttämään, jos sellaisia onnistumme häiden aikaan löytämään, mutta itse kasvatetut kukat toimivat hyvänä lisänä.

Siemenet hankin jo viime kesänä.

Ja älkää käsittäkö väärin: Tämä projektihan ei olisi ollenkaan hullunkurinen, jos joku muu sitä rupeaisi toteuttamaan. Mutta minä en todellakaan ole mikään viherpeukalo vaan jo toisen polven vihertumpelo. Viime kesänä sain kyllä erilaisia yrttejä pysymään enemmän ja vähemmän elossa, joten vähän on menty eteenpäin siitä, kun olen tappanut kaktuksia kuivuuteen. Toinen mutka matkassa on tietysti se, että me asumme kerrostalossa. Vaikka meillä on tilava, lasitettu parveke, toisi oma piha aivan erilaisia mahdollisuuksia kukkien kasvattamiseen.

Vähän olen projektia jakanutkin. Sulhanen vei viimeksi vanhemmillaan käydessään sinne pari pussillista kimppukukkasiemensekoitusta, joka olisi tarkoitus pistää tulevan anoppilan pihaan kasvamaan. Jos omat kasvatukseni eivät onnistu, voisi sieltä saada varakukkaset, T:n äiti kun on vähän kokeneempi puutarhuri. Pohdin myös, pitäisikö käydä ostamassa vielä joitakin kukkia Turkuun kasvamaan, kun menen sinne omien vanhempieni luokse pääsiäisenä.


Tänään pistin ensimmäisen erän siemeniä itämään. Laitoin lähes kaikista pusseista noin puolet siemenistä itämään nyt ja toisen puolen idätän noin kuukauden päästä. En ole aivan varma, mihin kukkien kukinta osuu, joten täten pyrin varmistamaan, että jotkut kukat kukkivat häidemme aikaan. Kukkia laitoin kasvamaan useaa eri lajia: Pääasiana kukkien valinnassa toimi häidemme värikartta. Kukissa nähdään siis keltaista, oranssia, pinkkiä, sinistä sekä tulipunaista, joka menee itse asiassa vähän muun väripaletin ohi, mutta näyttää kukissa hyvältä. Lajeina löytyy mm. auringonkukkaa, ruiskukkaa, palavaarakkautta, päivänkakkaraa... Nyt odottelenkin jännittyneenä, miten kukkaseni lähtevät itämään. Tuleeko hommasta mitään vai kuolevatko kaikki kasvit ennen h-hetkeä?

Olisi kyllä aivan ihanaa, jos itse kasvatetuista kukista saisi koottua kaikki häissä käytettävät koristekasvit. Tilasinkin äsken vielä gerberan siemeniä. Kelluvat gerberat koriste-elementteinä ovat yksi haaveistani, joten päätin kokeilla, onnistuisiko niidenkin kasvattaminen itse vai pitääkö tyytyä kaupan kukkiin, kuten alunperin olin näiden kohdalla ajatellut.

Vinkki: Subwayn salaattiastiat toimivat erinomaisesti
idätysastioina.

Yksi suurimmista syistä käyttää koristelussa joko luonnonkukkia tai itse kasvatettuja kukkia, on niiden ekologisuus. Vaikka kaikissa asioissa  häissämme emme ekologisinta vaihtoehtoa olekaan valinneet, on tämä kukka-asia ollut minulle jotenkin tärkeä. Leikkokukien alkuperää kun tuntuu oleva todella hankalaa selvittää ja toisaalta on melko vaikeaa vertailla esim. hollantilaisten ja kotimaisten kukkien hiilijalanjälkeä, vaikka molemmat afrikkailaiset tuontikukat todennäköisesti peittoavatkin.

Blogini Instagram-tilin @jotainkeltaista puolella voit seurailla kasvatusprojektiani tiiviimmin, jos homma kiinnostaa. Lupaan kyllä tehdä raportointia myös tänne blogin puolelle.

2 kommenttia:

  1. Tämähän on kiva projekti! Innolla jään seuraamaan, kuinka kukkasesi kasvavat. Itse olen parina viime keväänä tehnyt kasvatuskokeiluja mm. kaupan minitomaattien ja paprikan siemenistä ja satoakin on jopa tullut. Tänä vuonna viherpeukaloinnit on kuitenkin sattuneesta syystä jääneet väliin ja joudun tyytymään kaupan valmiskasveihin ja kukkasiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muakin on enemmän kiinnostanut aiemmin hyötykasvien kasvattelu, mutta kokeillaan nyt tällaista tänä kesänä. :D

      Poista