keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Luonnonkukkia vai parvekekukkia?

Aika tarkalleen vuosi sitten ihastelimme T:n äidin kukkapenkkiä Vantaalla ja päätimme, että häitämme koristavat luonnonkukat. Vakaa tarkoitukseni oli tehdä talven aikana tutkimusta kukista ja nyt kesällä tarkkailla kukkia vuosi ennen häitämme. No, se nyt sitten vähän jäi ja olen paneutunut luonnonkukka-aiheeseen vasta viime päivien aikana. Olen pyrkinyt pitämään silmäni auki kukkapaikkojen suhteen, mutta vähän huonolta on näyttänyt.

Nettitutkimuksen aloitin Luontoportti-sivuston kukkientunnistuspalvelun avulla. Luulin jo saaneeni tarpeekseni kyseisestä nettisivusta eräällä surullisenkuuluisalla yliopistokurssilla, mutta Luontoportti on osoittautunut ihan käteväksi sivuksi sekä työssä että harrastuksissa. Aloitin siis klikkailemalla kukkakasvien tunnistuspalveluun kasvupaikaksi Uudenmaan ja kukinta-ajaksi heinäkuun. Näin sain rajattua näkyville kaikki häidemme aikaan tällä seudulla kukkivat kasvit. Kävin ne läpi ja listasin ylös kivannäköiset.

Elämme tällä hetkellä hyvin kummallista kesää. Lämpö on meitä hellinyt, mutta toisaalta kuivuus piinaa luontoa. Viime kesä taas oli kylmyydessään jo surkuhupaisa. Näistä kesistä ei siis oikein voi vetää mitään johtopäätöksiä ensi kesää ajatellen. Tämä yhdistettynä siihen, että olen törmännyt luonnonkukkiin maitohorsmaa, pietaryrttiä ja siankärsämöä lukuunottamatta todella vähän, alkoi huolestuttaa minua.

Hyvin nopeasti keksinkin uuden idean ja päätin jo aloittaa sen toteuttamisen. Välillä olen käänteissäni melko nopea ja vähän huolestuttaa, menenkö taas pää edellä puuhun. Päädyin kuitenkin kokeilemaan, josko voisin kasvattaa hääkukkamme itse. Mehän asumme siis kerrostalossa, joten ensi kesänä parveke (kylläkin iso sellainen) tulee olemaan melko täynnä. Toivon voivani hyödyntää myös tulevan anoppilan pihaa.


Kävinkin tänään muissa asioissa Bauhausissa, jonka vieressä on Plantagen. Kävi ilmi, että Bauhausin puutarhamaailman siemenhylly oli Platagenia kattavampi. Mukaan tarttui molemmista paikoista useampi pussi erilaisten värikkäiden kasvien siemeniä. Niitä en tietysti vielä tarvitse, vaan siemenet idätetään kevättalvella. Saa nähdä, mitä tästäkin projektista tulee. :D

P.S. Instagramia @jotainkeltaista seuraavat jo ehkä huomasivatkin, että maistraatista tuli tänään vahvistus vihkimisajallemme. Jee!

10 kommenttia:

 1. Törmäsin täällä meillä päin, että eräältä puutarhalta pystyy "vuokraamaan" valmiita istutuksia ja ne toimitetaan juhlapaikalle ja juhlien jälkeen istutukset palautetaan myyntiin. Vähänkö kätevää!

  Tuntuu että tää mun hääjärjestely on muutenkin levähtämässä käsiin, kun joka nurkan takana piilee uusi parempi idea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas kätevä palvelu! Ei ehkä juuri meidän tarpeisiin, mutta jotein tollaisia saisi olla enemmänkin, kun toi kukkabisnes on niin kuormittavaa ympäristölle.

   No, et oo ainoa, jonka suunnittelut vähän levähtää!! :D

   Poista
 2. Oishan se aika hienoa, kun vois sanoa kasvattaneensa kukat itse ja siinä säästää myös varmasti hyvän summan rahaakin. Mä oon kyllä niin tumpelo kukkien kanssa, etten ikimaailmassa saisi niitä kasvamaan ja jos tällainen ihme kävisikin, ne luultavasti kuolisi ennen häitä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oishan se hienoa! Ja siis, ehkä ongelmallisintahan tässä touhussa on se, että minä olen myös ihan uuno kasvien kanssa. Tai sanotaan, että olen nyt tänä kesänä yrttejä kasvatellessa jo ylittänyt itseni. Mutta aiemmin olen onnistunut tappamaan kaktuksia kuivuuteen... Eli katsotaan, mitä tästä tulee. :D

   Poista
 3. Meillä on vähän samanlaiset suunnitelmat, ja testailut meneillään. Ihanan anopin luona on useampaa erilaista köynnöstä koekasvamassa, toivottavasti joku näistä soveltuisi pöytäkoristeeksi eucalyptuksen tilalle. Ruiskaunokkeja yritin myös kasvattaa, mutta ne kuolivat kaikki. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun on paikka, missä kasvattaa! Minua harmittaa, kun en tajunnut tätä ideaa aiemmin; olisin myös voinut tehdä koekasvatuksia. Mutta nyt katsellaan ensi kesänä, mitä tulee, ja jos ei kasva, niin haetaan varmaan jostain marketista. :D Mulla on myös ruiskaunokinsiemeniä, katsotaan, miten niille käy.

   Poista
 4. Meillä mun äitini istuttu alkukesästä siemeniä maahan, mm. tuoksuhernettä, morsiusharsoa ja ruiskaunokkia ajatuksena että saataisiin niistä meidän häihin pöytäkukkia. Noh, tuoksuherneiden ekan erän siemenet ei ikinä lähteneet, ja niissä rupeaa vasta nyt olemaan vartta, joten saa nähdä miten niille käy :D
  Ruiskaunokki ja morsiusharso sen sijaan on tällä hetkellä täydessä kukassa, eikä niiden kasvukausi riitä kyllä millään meidän elokuun lopulle.
  Joudun siis sittenkin kukkakaupoille pöytäsomistuksien osalta, toivottavasti teillä käy paremmin kasvatusprojektin kanssa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Harmi! Mutta tämä just, että tänä kesänä on kaikki ollut niin ajoissa toukokuun lämmön vuoksi. Toivottavasti kukat ja koristeet järjestyvät!

   Poista
 5. Hyvä idea muuten tuokin! Mäkin oon vähän pohdiskellut, että mitä jos kivoja kukkia ei kasvakaan juuri omien häiden aikaan... Tästähän voisi löytyä vararatkaisu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä ainakin ehdit oppia mun virheistä, eli raportoin kannattiko tämä operaatio. :D

   Poista