sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Häidemme pihistykset

Raha on häissä valitettavan ratkaiseva asia. Teimme pari viikkoa sitten sulhaseni kanssa hyvin karkeaa budjettiarviota häistä, ja summa, jonka saimme aikaiseksi, oli päätähuimaava. Olimme jotenkin ajatelleet, että ei tässä tarvitse ihan kymppitonnia näihin juhliin pistää, mutta mitä vielä. Ja tuossa budjettiarviossa on jo huomioitu se, että joissakin asioissa teemme pihistyksiä.

Mitkä siis ovat sellaiset asiat, joihin meillä ei ole tarvetta laittaa niin suurta rahasummaa kuin ehkä joillakin muilla hääpareilla? Alla muutamia juttuja.

Juhlatila
Tällä hetkellä näyttää siltä, että pääsemme juhlatilan vuokran suhteen melko edullisesti, pääkaupunkiseudun mittapuulla. Tulemme todennäköisesti maksamaan juhlatilasta 600€ euroa. Täällä kun surkeimpienkin loukkojen vuokrat lähtevät viidestäsadasta eurosta. Juhlatila, johon ihan vähän netin perusteella ihastuin olisi maksanut jotakin 2500€:n paikkeilla. Päätin jo melko alkuvaiheessa, että jos vain kohtuullinen tila löytyy alle 1000 eurolla, emme sen enempää tilasta maksa eikä tästä onneksi tarvitse tinkiä.

Musiikki
Olenkin kirjoitellut päätöksestämme jättää varaamatta sekä hääbändi että DJ. In Spotify we trust. Hääsoittolistan kokoaminen alkoi perjantai-iltana. Kaveripiiriimme mahtuu kuitenkin useampiakin musikaalisia henkilöitä, joten toiveena on, että pieniä musiikkipläjäyksiä nähdään illan mittaan, ehkäpä myös morsiamen toimesta... Juhlapaikalla musiikintoistoon on valmiina hyvät välineet, joten niistä ei todennäköisesti tarvitse erikseen maksaa, jollei T. päätä, että tarvitaan enemmän jytää. :)


Kukat
Kesällä saimme ajatuksen siitä, että voisimme hyödyntää häidemme koristelussa luonnonkukkia. Olen jo aiemmin vähän vierastanut suurten rahasummien pistämistä kukkiin, jotka kuitenkin kestävät vain lyhyen aikaa ja niiden eettisyys hieman arveluttaa. Meidän pitää vielä pohtia yksityiskohtia: Tuleeko minulle kuitenkin ammattilaisen kokoama hääkimppu vai kasaanko senkin luonnonkukista? Minä en sinäänsä vierasta luonnonkukkakimppua, sillä hääkimppu ei ole minulle mitenkään kovin merkityksellinen asia. Voisin todennököisesti kävellä sulhasen luokse ihan ilmankin kasveja käsissä. Koristelussa keskikesän häissä kukat kuitenkin luovat tunnelmaa, joten jonkin verran kasvitieteiden opintoja minulla on edessä, jos haluan hyödyntää ojanpenkat ja anopin kukkapenkin.


Jotkin asiat ovat sellaisia, joista vielä sulhasen kanssa käymme keskustelua. Minä esimerkiksi olisin valmis panostamaan dokumentaariseen hääkuvaukseen, mutta sulhanen on järkyttynyt ajatuksesta, että kuvaajalle pitäisi maksaa yli 1000€.

4 kommenttia:

 1. Budjetin tekeminen on ihan kamalaa hommaa - mäkin kuvittelin että eihän näihin häihin nyt isoja summia saa menemään, ruoka on suurin panostus ja alle 5000e selviää mainiosti. Löysin jonkun valmiin budjettipohjan mihin oli laitettu mahdollisia kuluja, ja heiteltiin sinne summia, joita aateltiin laittavamme tähän hommaan. Esim. kutsukortit kuorineen 100eur... Pikkusummia siellä täällä ja listattuna ne näytti hyvin pieniltä. Kunnes sitten laskettiin kaikki yhteen ja saatiin hyvin paljon enemmän kuin 5000eur summaksi :D Pienistä puroista tulee aika iso virta...
  Pakko oli tosin pistää budjettia uusiks ja sehän tulee elämään aina häihin asti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekään ei olla päätetty mitään budjettia, vaan lähdettiin sillä ajatuksella, että katsotaan, mitä halutaan ja karsitaan sitten niistä jutuista, jotka eivät ole pakollisia. Mutta se karsiminen onkin aika hankalaa... Ja pikkukuluista (ja ei niin pikkuisista) tulee tosiaan äkkiä iso virta.

   Poista
 2. Hyvin samanlaiset ajatukset kuin meillä oli, ja ainakin meillä toimi hyvin :) Kestävämpien koristeiden kuin kukkien käyttäminen tulee ainakin sitä kautta edulliseksi, että käytetyt koristeet voi häiden jälkeen myydä eteenpäin. Oletko harkinnut kestokimppua? Huomasin, että olet ainakin tehnyt ihania silkkipaperikukkia - saisiko niistä tai vastaavista tehtyä myös kimpun?

  Suosittelen myös pitämään pääsi kuvauksen suhteen; kuvathan ovat ainoita asioita, joita hääpäivästä jää ihailtaviksi! Me saatiin dokumentaarinen kuvaus melko edullisesti: hääpäivän kuvaus ilman aamun valmisteluita olisi maksanut reilun tonnin, mikä oli vielä juuri ja juuri budjetissa. Kuitenkin päätettiin vielä muutama viikko ennen häitä ottaa myös aamupäivän kuvaus (koska sillä sai myös iltaan lisää tunteja), jolloin hinta olikin jo reilusti yli budjetin, 1400e. Mutta näin vuosi häiden jälkeen voin kertoa, että ei ole moinen "tuhlailu" harmittanut! Se kyllä harmittaisi, jos yli kaksi vuotta suunnittelusta ja lähes kymppitonnin maksaneesta päivästä ei olisi ihania kuvia katseltavaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestokimppuja olen sivusilmällä vilkuillut, mutta eivät jotenkin iske... Ehkä pitää tutustua tarkemmin.

   Ja sulholle olen yrittänyt sanoa, että tosi monet häänsä jo viettäneet ovat olleet tosi iloisia siitä, kun valokuvaajaan on tullut panostettua. Hän varmaan kaipaisi miehen mielipidettä...

   Poista