lauantai 20. tammikuuta 2018

Ammattilaisten vinkit hääpuvun teettämiseen

Olen itse kallistumassa sille kannalle, että teetän hääpukuni. Alunperin minulla oli tähän asetettuna painonpudotushaaste. Minulla alkaa kuitenkin olla asiasta niin vahva visio eivätkä valkoiset rekkimekot sykähdytä minua lainkaan, joten luulen, ettei minulla ole enää vaihtoehtoja, vaikka kiloja ei tippuisikaan haluttua määrää...

Ilokseni viime viikonlopun Mennään naimisiin -messujen blogimiitissä pukusuunnittelijat Ira Kostoulas Atelje Herasta ja Katariina Tuttavainen Ilmatar Corsetry & Couturesta tulivat kertomaan meille mittatilaushääpuvun tekoprosessista. Sain itse hyödyllistä tietoa, jota jaan mielelläni eteenpäin. Tässä siis heidän vinkkejään minun muistiinpanojeni ja muistini mukaan:

- Tutustu aluksi eri pukusuunnittelijoiden tyyliin nettisivujen, blogien ja Instagramin avulla. Vaikka kaikki ompelijat varmasti osaavat tehdä erilaisia pukuja, parhaan tuloksen saa, jos ompelija aidosti inspiroituu sinulle mieluisasta tyylistä. Yhteyttä voi ottaa heti kun siltä tuntuu. Ompelijoiden kalenterit täyttyvät nopeasti.

- Kaikki suunnittelu tapahtuu asiakkaan kanssa, ja pukua aletaan tehdä vasta, kun asiakas on varmasti tyytyväinen. Tämä oli itselleni huojentava tieto. Pelkäsin, että pukusuunnittelijat haluavat pitää kiinni tietyistä omista tyylillisistä jutuistaan asiakkaan toiveen kustannuksella. Tätä oli nimittäin havaittavissa kihlasormuksen teettämistä kilpailutettaessa.

- Mittatilauspukujen hinta vaihtelee noin 1500-2500 euron välillä. Hintaan vaikuttavat eniten materiaalit, niiden määrä sekä käsityön määrä. Silkki ja muut luonnonkuidut ovat yleensä keinokuituja kalliimpia. Isot tyllihelmat ym. syövät paljon materiaalia, mikä tietysti maksaa. Helmikirjailut, yksittäisten pitsipalojen ompelu ym. maksavat taas paljon niiden vaatiman työmäärän vuoksi. Ompelijat osaavat tarjota materiaaleista halvempia vaihtoehtoja asiakkaan toiveen mukaan.

- Ompelijoilla on näyttää asiakkaalle useita eri materiaalinäytteitä, jotta on mahdollista vertailla, miten mikäkin laskeutuu ym. Erilaisten pitsien vaikutus puvun ilmeeseen on myös suuri, joten on tärkeää vertailla eri pitsejä ja löytää juuri itseä miellyttävä. Luonnon- ja keinokuitujen eroakin ompelijat valottivat: Luonnonmateriaalit hengittävät paremmin, mutta ryppyyntyvät helposti. Keinokuidut ovat helpompia käyttää.

- Pukua sovitetaan yleensä 3-4 kertaa. Ensimmäinen malli tehdään lakanakankaasta, jotta nähdään istuvuus kunnolla, jotta ei tule yllätyksiä kalliin kankaan kanssa.

- Varsinkin viimeisiin sovituksiin kannattaa ottaa mukaan kaikki mahdolliset alusvaatteet, kengät ym. Esimerkiksi litistävien sukkahousujen vaikutus puvun istuvuuteen saattaa olla yllättävän suuri. Tavoitteena mittatilauspuvussa kuitenkin on se, että se istuu hääpäivänä kuin hansikas. Viimeisessä sovituksessa mukana kannattaa olla myös se henkilö, joka hääpäivänä on apuna pukeutumisessa ja esim. vessakäynneillä. Ompelija osaa antaa vinkit puvun oikeaoppiseen pukemiseen ja kiinnittämiseen.


- Jos morsiamella on tavoitteena laihtua tai lihoa ennen häitä, kannattaa asiasta mainita heti suunnittelun alussa, jotta aikataulu ja pukukin voidaan suunnitella sen mukaan. Viimeiset mittojen muutokset voidaan tehdä vielä melko myöhäänkin, mutta hyvä tähtäin voisi olla, että hääpäivän mitoissa on suurinpiirtein kolmisen kuukautta ennen häitä.


Ompelijoiden sivuilta löytyy myös vinkkejä mittatilauspuvun suunnitteluprosessiin, joten niitä kannattaa lueskella, jos puvun teettäminen kiinnostaa. Mittatilauspuvun hinta saattaa äkkiseltään kuulostaa korkealta, mutta uuden puvun ostaminen ja korjausompelun tekeminen ei välttämättä tule juurikaan halvemmaksi. Eri asia ovat sitten käytettyjen pukujen löydöt, mutta meikäläisen kroppa on ainakin niin perustallaajasta poikkeava, että en pidättelisi hengitystä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti