lauantai 27. tammikuuta 2018

Mistä meille sopiva hääkuvaaja?


Tämänhetkinen missioni on löytää meille sopiva hääkuvaaja. Sitten olisivat sellaiset isommat, aikaisin varattavat asiat hoidossa hääpukua lukuunottamatta. Sain viimein sulhasenkin myötymään siihen, että häävalokuvaajaan kannattaa satsata, ja että voimme ottaa sellaisen vähän pidemmäksikin aikaa kuin vain potretteja ja vihkimistä kuvaamaan. (Virallinen lausunto oli: "Ota mitä haluat ja maksetaan puoliksi" aiemman "Jos sä maksat..." -asenteen sijasta.) En kuitenkaan ole etsimässä Suomen kärkikuvaajiin kuuluvia henkilöitä, jotka voivat jo saamansa statuksen ja täyden kalenterin vuoksi pyytää huimia summia palveluistaan. Maksan mieluusti hyvin tehdystä työstä, mutta en tietystä nimestä.


Hääkuvaajan löytäminen ei vain tapahdu aivan käden käänteessä, ainakaan minulta. Ongelman aiheuttavat taas mieltymyksemme, jotka poikkeavat valtavirrasta. Lisäksi minusta tuntuu, etten osaa lähestyä asiaa oikein...

Minusta tämä toimisi paremmin väreillä,
sanokaa, mitä sanotte.
En yritä saada meitä kuulostamaan joltain super-erikoiselta tai trendikkäästi erilaiselta parilta, kun valitan, ettei muoti kohtaa ajatuksiamme. Mutta näin se nyt vain tuntuu olevan. Kuten on jo käynyt ilmi, häihimme tulee paljon kirkkaita värejä. Niitä tullaan näkemään todennäköisesti myös puvussani. Kun selailee esimerkiksi Instagramia #hääkuvaaja -haulla, löytyy paljon vaaleita kuvia, mustavalkokuvia, eteerisiä vihreitä kuvia. Hyvin vähän löytyy kuvia, joissa on kirkkaita värejä. Ja minulle saisi olla jopa korostettua kirkkautta. Häämme muistuttavat todennäköisesti enemmän meksikolaisia karnevaaleja kuin supisuomalaisia häitä (no, katsotaan paljonko sulhanen haluaa rauhoitella räiskyvää koristeilotteluani).

Guatemalalainen alfombra pääsiäisenä.
Nämä värit saavat sydämeni sykkimään.

Voi tietysti olla, että kuvaajat osaavat aivan hyvin kuvata ja muokata sellaisia kuvia, millaisia me kaipaamme. Välttämättä niitä ei kuitenkaan löydy heidän Insta-tileiltään tai portfolioistaan, koska ne eivät ole sitä, mitä valtaosa hääpareista kaipaa. Tarjonta vastaa tietysti kysyntää.

Itse en oikein pidä sellaisista vähän utuisista kuvista, joissa värit ovat mielestäni aika pliisuja. Sulhaseni taas sanoi, ettei ymmärrä mustavalkokuvausta ollenkaan. Itse en ole ihan näin jyrkkä: tunnistan mustavalkokuvien taiteellisen arvon, ja joihinkin tilanteisiin ne sopivat kuin nenä päähän. Meidän häämme nyt ei vain ole tuollainen tilanne...

Vaikka tämä kuva on kaunis, tässä on sitä liiallista
utuisuutta, jolle olen allerginen.
Tämä kuva edustaa mielestäni melko muodikasta vihreää
utuisuutta.
Joku voisi sanoa, että etsi sitten jotain muita kuin nimenomaan häävalokuvaajia. Niin... Häät ovat kuitenkin mielestäni siten spesiaali tilanne, että haluaisin kuvaajan tietävän, miten siellä toimitaan ja missä kannattaa olla milloinkin. Eli kokemusta häistä saisi olla. Ehkä jopa mieluusti niin, että häät ovat ne suurin kiinnostuksen tai intohimon kohde omassa työssä.

Minua miellyttävät nimenomaan dokumentaariset kuvat sen sijaan, että kikkailtaisiin erilaisilla asetteluilla. Kuvat, joissa sormukset killuvat ties mistä ja kimppua asetellaan sinne ja tänne, ovat ihan kauniita, mutta eivät minulle se tärkein osuus. Haluan, että kuvista välittyy häidemme tunnelma, välillämme vallitseva rakkaus sekä pienet hauskat yksityiskohdat ja ilmeet, joita valokuvaaja tietämättämme häistämme saa tallennettua ja joille voimme jälkikäteen naureskella.

Tällainen kikkailu menee mielestäni liiallisuuksiin.
Selailusta huolimatta en ole kuitenkaan löytänyt sellaista kuvaajaa, jonka portfolio aiheuttaisi lampun syttymisen päässäni. (No, yksi on herättänyt uteliaisuuteni, mutta heidän tarjoamansa kokonaisuus viedokuvaajineen on meille liikaa.) En tiedä, onko minulla liian suuret odotukset... Lisäksi olen vielä keksinyt, että koska asumme pääkaupunkiseudulla ja tarjontaa tällä seudulla riittää, on turha ajattaa hääkuvaajaa jostain kaukaa. Tässä painavat taas ekologiset syyt.

Tässä kuvassa on ihana tunnelma.
Häät kuviksi -yhteisö Facebookissa on loistava keksintö, mutta minusta vähän tuntuu, että valokuvaajat linkkaavat sivunsa ketjun jatkoksi suuremmin asiakkaan toiveita lukematta (ainakin budjetin suhteen olen huomannut tätä ilmiötä). Ja ymmärrän tämän hyvin. Kun tarpeeksi moneen paikkaan linkkinsä laittaa, asiakkaita valuu väkisinkin kotiin päin, jos työn jälki on hyvää. Voi kuitenkin olla, että omaa hakuilmoitustakin jossakin vaiheessa kokeilen.

Tässä kuvassa vihreä on kauniin kirkasta ja kimpun
värit korostuvat ihanasti.
Apua siis kaivataan! Onko vinkkejä, miten hääkuvaajan etsintää kannattaa jatkaa? Tuliko mieleesi kuvaaja, joka voisi täyttää vaatimuksemme? Kuvaaja, löysitkö itsesi tekstistäni? Linkkaa ihmeessä portfoliosi, jos oikeasti näet itsesi kuvaamassa värikylläisiä häitämme 13.7.2019 Espoossa.

Yksi suosikkini itseottamistani valokuvista
ilman muokkauksia.

4 kommenttia:

 1. Totta kyllä, että tänä päivänä ovat muotia nimenomaan ne utuiset ja metsäisen vihreät kuvat. Osa niistä on värisävyiltään jopa aika synkkiä, vaikka kuvat muuten olisivat iloisia. Raakkasimme surutta pois ne kuvaajat, joilla oli liian vaaleita kuvia, koska mekin pidämme väreistä ja elävistä kuvista. Vaikka väriteemamme ei tule olemaan yhtä "hurja" kuin teillä, haluamme kuitenkin sen näkyvän. Eikä pelkästään väriteeman, vaan kauniin kesän ja juhlien (mm. juhlapukujen) värien yleisesti ottaen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, hyvä jos ei ole ihan yksin ajatukseni kanssa. Välillä tuntuu, etten vain osaa katsoa kuvia oikealla tavalla. Kävi jopa mielessä, vääristääkö tietokoneeni näyttö kuvia niin pahasti, että kaikki värit häivävät, mutta ehkä kyse kuitenkin on muodista...

   Poista
 2. Ymmärrän hyvin, mitä tarkoitat ja tosiaankin tämänhetkinen trendi hääkuvauksessa sisältää paljon tiettyä pastellisuutta ja sävyjen vähennystä. Olen ehkä itse myös hiukan tälle allerginen, toki ymmärrän mistä sen ihannointi kumpuaa. Omille asiakkailleni, jotka ovat tätä tyyliä käsittelyihin erikseen pyytänyt olen myös muistuttanut että kannattaa miettiä kuvan elinkaarta: jos kuva huokuu tiettyä vuotta nimenomaan kuvankäsittelyllisesti, sopiiko se ajatomasti seinälle vielä kymmenen vuoden päästäkin (Toki moni muukin asia ehtii siinä ajassa muuttua :) ) . Usean kanssa olemmekin lopulta päätyneet lopputulokseen, jossa sävyt pidetään mahdollisimman realistisina. Jos etsitte edelleen kuvaajaa, laittaisin sinulle mielelläni mallikuvia vaikkapa sähköpostitse, itse pidän väreistä ja koen että ne ovat osa omaa tyyliäni vahvasti. Jokatapauksessa tsemppiä hääjärjestelyihi, jäänkin blogiasi kahlaamaan enemmän läpi kun tänne vasta "eksyin". Mukavaa kesän alkua:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jenni!
   Kiitos vastauksestasi! Hyvä, että myös valokuvaajista löytyy niitä, jotka uskaltavat vähän erottua massasta. Meille kuvaaja jo löytyi, joten tällä kertaa en enää sinun palveluksiasi kaipaa. :)

   Poista