keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Pohdintaa häiden budjetista


Raha: tuo epäromanttinen ja tylsä asia, joka kuitenkin kuuluu olennaisena osana häihin. Tai no, kyllähän sitä naimisiin pääsee aivan ilmaiseksikin, kuten monissa paikoissa muistutetaan. Mutta kyllä meille ainakin iso osa naimisiin menemistä ja häitä ovat ne juhlat, joista haluamme tehdä tilaisuuden, jota voi mielellään muistella jälkikäteen. Tämä taas väkisinkin vaatii jonkin verran rahaa.
Itse rakastan juhlien järjestämistä! Jo synttäreiden ja tupareiden suunnitteluun käytän aikaa. Yleensä niissä keskityn erityisesti tarjoiltaviin ja mahdolliseen ohjelmaan. Koristeluita en ole niissä ihan hirveästi miettinyt, osittain ehkä siksi, että kotona pelkkä siivoaminen tuo juhlan tuntua. (Joo, meillä on yleensä aika sotkuista.) Ja onhan kotimme jo rakkaudella remontoitu ja sisutettu, joten mitäpä sitä lisää koristelemaan. Häissä taas haluan panostaa myös visuaaliseen ilmeeseen. Toki myös ruoka on suuressa osassa, mutta normaalista poiketen en tule sitä itse tekemään. Ison osan budjetista tulevatkin nielemään tarjoilu ja tilavuokra. Näihin myös olemme valmiita jonkin verran panostamaan.

Meillä ei ole tehty vielä tarkkaa budjettilaskelmaa. Sulhanen on sen sanonut, että hänestä tuntuu järjettömältä käyttää yhteen päivään kymppitonnia. Olen häntä jo aiemminkin lainannut, kun hän lisäsi tähän toteamukseen, että saattaahan meistä vaikka jompikumpi olla ripulissa. (Morsiamen huomio: Imodium on keksitty).

Olen kahden vaiheilla tämän asian suhteen. Toisaalta olen samaa mieltä. Varsinkin kun miettii, mitä vaikkapa sillä kymppitonnilla saisi. Sillä lyhentää asuntolainaakin jo jonkin verran, mutta se nyt on tylsä vaihtoehto eikä tuollaista kannata miettiä. Sillä ostaa vaikka ja mitä tavaraa, mutta meillä on jo aika paljon kaikenlaista enkä minä ole niin shoppailuun taipuvainen. Tai jos sen summan laittaisi arkiseen luksukseen, kuten ulkona syömiseen, teatteriin tms., riittäisi tuo summa pitkäksi, pitkäksi aikaa. Mutta kun me olemme niin laiskoja poistumaan kotoa joka tapauksessa. Mutta se, mihin kaikkea rahankäyttöä aina vertaan: Kymppitonnilla tekisi helposti parin kuukauden ulkomaanmatkan johonkin kauas. Tämä on se pahin verrokki...

Mutta toisaalta: Kyllä minä tästä naimisiinmenosta ja häistä olen haaveillut, vaikkei minulta kiintolevyltä tai kotoa mitään vuosientakaisia hääideakuvia löydykään. Olen muiden häissä miettinyt omiamme ja huokaillut hääpukuliikkeiden ohi kävellessäni. Ja kerran ne vain vietetään! En voi siis täysin verrata hääpäivää ja siihen menevää rahasummaa mihinkään muuhun, edes ulkomaanreissuun. Tiedän, että olisin pettynyt, katkerakin, jos päättäisimme mennä naimisiin ilman suurempia juhlia tai jättäisimme naimisiin menon kokonaan tekemättä. Tämän olen myös sulhaselle todennut.

Todennäköistä on, ettemme lyö mitään tarkkaa budjettia lukkoon vielä vähään aikaan. Ensin pitää selvitellä vielä tarkemmin, mitä mistäkin täytyy/kannattaa maksaa. Täytyy miettiä, mihin olemme valmiita panostamaan, mistä taas voi pihistää. Mikä tekee meidät onnellisiksi hääpäivänämme? Sitten kun niitä päätöksiä rahan kuluttamisesta tehdään, tulemme todennäköisesti käymään sitä keskustelua, että käytämmekö nyt tähän ja tuohon kaksi tonnia vai ostammeko sillä rahalla lennot johonkin lämpimään.

Tästä pihistys vai panostus -asiasta tulen varmasti kirjoittamaan myöhemmin lisää. Aion myös luoda uuden sivun häihin liittyville menoille, kunhan hinnat alkavat selvitä. Eli vaikka tämäkin oli tällainen pohdintateksti ilman sen suurempaa konkreettista hyötyä kenellekään, aion kyllä avata menojamme ihan koko kansalle, kunhan sen aika tulee. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti