keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Vihkijä maistraatista

Tänään lähetin tärkeimmän häihimme liittyvän sähköpostin. Tärkeintähän häissä on virallinen vihkiminen, vaikka se välillä tuntuu jäävän mekko-, kukka- ja kattaushössötysten jalkoihin. Meillä se tapahtuu siviilivihkimisenä (lue tarkemmin täältä). Tänään lähetin sähköpostin Uudenmaan maistraattiin, jossa esitin toiveeni varata vihkijän. Rupesin jo maaliskuussa selvittämään, miten vihkijä varataan, mutta tuolloin tuntui vielä liian aikaiselta varata vihkimistä, sillä sitä varten piti miettiä aikatauluakin jo tarkemmin. Sunnuntain suunnittelusession jälkeen olimme kuitenkin valmiita tekemään tämän tärkeän päätöksen.


Siviilivihkimiseen vihkijä varataan joko maistraatista tai käräjäoikeudesta. Mikään koulutukseen liittyvä titteli ei takaa vihkioikeutta, vaan se on nimenomaan virkaan/työpaikkaan liittyvä asia. Itse olisin kovasti halunnut ystävämme meitä vihkimään, sillä hän on vihkimisiä jonkin verran hoitanut. Ensi kesänä hän on kuitenkin asianajajana yksityisessä firmassa, eikä täten omaa oikeutta vihkiä meitä tai ketään muutakaan.

Minä otin ensimmäisenä yhteyttä Uudenmaan maistraattiin (muut maistraatit täällä), sillä heidän sivuiltaan löytyi helposti sähköpostiosoite, josta vihkimistä pystyi varaamaan. Oma osoitteensa oli virka-aikana sekä sen ulkopuolella pidettäville vihkimisille. Käsittääkseni käytännöt eri maistraateissa ja käräjäoikeuksissa vaihtelevat suuresti. Uudenmaan maistraatista todettiin, että vihkijän voi varata milloin vain. Joissakin maistraateista taas on somen mukaan todettu, että vihkijän voi varata vasta samana vuonna tai vasta keväällä ennen kesähäitä, mikä herättää ymmärrettävästi huolta.


Vihkijää varatessa maistraattiin tuli ilmoittaa molempien vihittävien nimet, syntymäajat, osoitteet, puhelinnumerot sekä sähköpostit. Lisäksi viestissä piti lukea vihkimisen tarkka ajankohta ja tarkka osoite sekä kieli, jolla vihkimisen haluaa. Virka-ajalla maistraatissa tehtävä vihkiminen on ilmainen, mutta kun meidät vihitään lauantaina juhlapaikallamme, tulee vihkiminen kustantamaan 250€ (tai enemmän, jos hinta nousee) plus matkakulut.

Nyt sitten odotellaan vastausta ja vahvistusta siihen, että meillä tosiaan on vihkijä. Aivan pian on vastassa myös se hetki, kun häihimme on enää alle vuosi aikaa. Hui ja ihanaa! :)

4 kommenttia:

 1. Tässä on paljon hyödyllistä tietoa meillekin, joten seuraan innolla päivityksiä tästä(kin) aiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos sait infoa! Onneksi tämä tuntuu olevan täällä päin Suomea suhteellisen helppo homma, mutta odotellaan nyt vastaus vielä... :)

   Poista
 2. Hiphei! Asiat konkretisoituvat. Vähän järkytyin (silleen hyvällä tavalla), kun tajusin, että kk päästä meillä on enää puoli vuotta juhlapäivään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh! Puoli vuotta tuntuu jo tosi vähältä! :O Helmikuu on tosiaan niin paljon ennen heinäkuuta. :D

   Poista